Verkennende rassenproef naar lupine

Lupine kan voor de biologische landbouw zowel belangrijk zijn in de zoektocht naar een hogere bedrijfseigen eiwitproductie (voeder), maar ook interessant zijn als plantaardige eiwitbron voor de menselijke
voeding. CCBT voerde een proef uit met twee witte en twee blauwe lupinerassen onder Vlaamse omstandigheden (West-Vlaanderen) en geteeld volgens de biologische wijze. 

Van de blauwe lupine soort (Lupinus angustifolius L.) maakten de cultivars Regent en Carabor deel uit van de proef en met de rassen Frieda en Celina werden twee witte rassen getest (witte lupine, Lupinus albus L.). Alle rassen waren niet-gedetermineerde types die vertakken en verschillende bloeiaren maken. Het voordeel van dit type is een betere bodembedekking. Soms een nadeel is de variërende en latere afrijping. Blauwe lupines zijn weinig gevoelig voor anthracnose (brandvlekkenziekte, Colletotrichum lupini). Witte lupine rassen zijn wel erg gevoelig. De geteste witte rassen waren nieuwe tolerantere variëteiten op de markt.

Het teeltseizoen van 2020 was uitzonderlijk droog. De lupine rassen ontwikkelden sneller en werden minder lang dan verwacht. De onkruiddruk was laag waardoor wiedeggen in de teelt volstond. De
lupine-opbrengsten waren door het droge weer tijdens de bloei en de peulvorming eerder matig tot gemiddeld. Het ruw eiwitgehalte was laag.

Rassen van dezelfde soort verschilden weinig onderling wat betreft de gewaskenmerken, opbrengst en kwaliteit. Opvallend was dat de opbrengst van het blauwe ras Carabor de helft minder was dan van Regent door zaaduitval. Tussen de blauwe en de witte lupines waren de verschillen groot. De witte lupines waren omvangrijker en langer dan de blauwe. Ze rijpten trager af en er kon een grotere opbrengst behaald worden. De geoogste zaden waren ook groter.

Klik hier om het volledige verslag te lezen

Bron: CCBT


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven