Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Culinair journalist Felix Wilbrink met pensioen

"Ik ga voor biologisch en superverstandig"

Tholen - Felix Wilbrink gaat met pensioen. Hij deelde in De Telegraaf zo’n 15 jaar lang allerlei avonturen die hij in de culinaire wereld beleefde. Op één van die avonturen ging ik namens Biojournaal met hem mee: in oktober 2014 brachten we een bezoek aan diverse biologische telers in het Westen van Griekenland (zie dit Biojournaal-artikel). De 'snelle Grieken' brachten ons toen van de ene naar de andere mooie locatie en tussendoor kregen we allerlei lekkers te proeven.

Felix volgde Biojournaal jarenlang op de voet. "Ik ga voor biologisch en 'superverstandig'. Het kan niet anders dan dat biologische voeding een boost geeft voor je gezondheid. Wel is het zonde dat de regels in biologisch het deels ook de nek omdraaien. Kijk alleen maar naar het plasticgebruik bijvoorbeeld."

In een gesprek met zijn opvolger Reza Bakhtali blikt hij terug op zo'n 15 jaar eten en drinken voor De Telegraaf (Bron: De Telegraaf). Hij deelde in die jaren ontelbaar boeiende avonturen die hij in de culinaire wereld beleefde.

'Happy' over ontwikkeling van biologisch
In het gesprek met zijn opvolger geeft Felix aan dat hij het meest 'happy' is over de ontwikkeling die Nederland heeft doorgemaakt op het gebied van biologisch en lokaal geproduceerd voedsel. "Wat ik erg fijn vind, is dat de afgelopen jaren duidelijk is geworden waarom biologisch geproduceerd ook beter is. Neem een biologische Chinese kool, daarvan blijft er veel meer over in de pan. Hetzelfde geldt voor kippenvlees. In biologische groenten zitten naar verhouding ook meer goede stofjes. Een biologische plant krijgt veel minder kunstmatige hulp en heeft dus moeten overleven. De voeding is veel minder eenzijdig en de grond niet zo uitgeput. Het mag dus duurder zijn, maar je gebruikt er ook minder van."

Felix ziet ook dat het bewustzijn over voeding toegenomen is de afgelopen maanden. "We zijn ons er meer van bewust – zeker in deze tijd – dat eten belangrijk voor een goede weerstand is. Heel mooi dat dat besef er is, al vrees ik wel dat we na de coronaperiode weer massaal voor dat voordeeltje in de supermarkten gaan."

Remeker de lekkerste
Hij vertelt ook over zijn voorliefde voor lekkere kaas. Wanneer hij moet kiezen, gaat hij voor een Remeker-kaas. "Een vrij nieuwe kaas, waarbij de eigenaar het lef had om helemaal terug te gaan naar de essentie van kaasmaken, waarbij het welzijn van de koe en het uiteindelijke product centraal staan. Hierbij wordt gekeken naar de zouten en kruiden die een koe tot zich neemt. Ze benutten bijvoorbeeld melk van Jersey-koeien die hun hoorns nog hebben. Die worden namelijk gebruikt voor warmteregulering en beïnvloeden de vertering. Zo is een nieuwe manier van kaasmaken ontstaan die nu de standaard is. Het resultaat is heerlijk! Een goede Remeker smaakt naar 'gestolde zomer', naar hooi en stro."

Voor meer informatie: felixwilbrink@gmail.com 

Bron: De Telegraaf