"Biologische landbouw maakt de weg vrij voor duurzame landbouw in de toekomst"

Tholen - Gisterenavond zond Zembla het volgende deel uit van de serie De uitgeputte bodem. In de aflevering 'het grote geld', ging het over de belangen en intenties van de grote spelers binnen de agrarische sector. 

Centraal stond het verlies van biodiversiteit en in hoeverre grote bedrijven, leveranciers van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest, daarin hun verantwoordelijkheid nemen. Volgens Jan-Willem Erisman is biodiversiteitsverlies een van de grootste problemen die wij kennen op dit moment. "Van de biodiversiteit zich 25 procent in de bodem. Als die verdwijnt, verdwijnt ook het hele systeem erboven. Wij zijn ook afhankelijk van het hele systeem. de toekomst van de landbouw is afhankelijk van wat de natuur biedt. Hoe minder biodiversiteit je hebt, hoe meer je afhankelijk wordt van middelen om te zorgen dat je de productie kunt volhouden."

Protest
Ook in deze aflevering wordt een bezoekje gebracht aan Rabobank, niet alleen wordt het gesprek met Bas Rüter, directeur duurzaamheid, voortgezet. Roos Saat, die er met Extinction Rebellion Landbouw demonstreert, vertelt waarom er spandoeken worden opgehangen aan het bankgebouw. "Als biologisch boerin zie ik dat het zo niet langer door kan. Ik maak me zorgen en ben bang voor mijn toekomst als boerin en over de toekomst van de landbouw. En of we überhaupt over een aantal decennia nog wel voedsel kunnen produceren voor iedereen op een gezonde manier." Ronald van Marlen steunt dat protest: "Dat men zo krampachtig vasthoudt aan het huidige landbouwsysteem, is ook een teken dat het nog een heel goed verdienmodel is."

Brussel
Nina Holland laat zien dat leveranciers van chemische gewasbeschermingsmiddelen in Brussel lobbyen voor uitstel van de Farm-to-Fork-strategie, waarin staat dat het gebruik van deze middelen gehalveerd moet worden. Een veelgehoord argument is dat er wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat deze middelen schadelijk zijn voor de biodiversiteit. In Zwitserland wordt een bezoekje gebracht aan Fibl, waar al decennia onderzoek gedaan wordt naar gangbare en biologische landbouw. Biologische boeren hebben zo'n 20 procent minder opbrengst van hun land, blijkt uit dit onderzoek. "Ik beweer niet dat biologische landbouw een perfect systeem is, maar het maakt de weg vrij voor duurzame landbouw in de toekomst."

Klik hier om de uitzending terug te kijken.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven