Foodcoop Odin geeft 2.000.000 uitjes weg

Biologische foodcoop Odin geeft klanten in april een uitje in hun eigen tuin. Vanaf 29 maart kunnen klanten een gratis zaadvaste ui ophalen in hun Odin winkel en veel andere biologische speciaalzaken. Volgens Odin zijn zaadvaste gewassen belangrijk voor de onafhankelijkheid van boeren van grote zaadleveranciers, voor het vrij ontwikkelen van nieuwe groenterassen en voor meer variatie op de akker en op het bord. Om hier meer aandacht voor te krijgen geeft Odin zaadvaste uien weg.

Krijg 1 uitje en geef er 1.000 weg
“We geven klanten een uitje in hun eigen tuin. Best leuk in deze tijd”, zegt Odin directeur Merle Koomans. “Plant een zaadvaste biodynamische ui in april en ervaar in juni prachtig bloeiende uienbloemen. En het wordt helemaal mooi wanneer mensen het zaad van de bloemen oogsten en weer weggeven aan vrienden en familie, zodat die zelf hun eigen uien kunnen telen. We geven 2.000 uien weg en één ui produceert wel 1.000 zaadjes, dus er is genoeg om te delen. Met de meeste groenten kun je helaas niet meer zelf verder kweken, maar met zaadvaste groenten zoals deze uien kan dat wel.”
 
Verschraling door F1-hybride groenten
Vroeger kweekten boeren zelf nieuwe groenterassen uit het zaad van hun groenten. Dit leidde tot een enorme variatie aan regionale gewastypen met verschillende vormen en kleuren. Tegenwoordig zijn er veel minder groenterassen. Deze verschraling komt doordat bijna alle groenten op ons bord tegenwoordig afkomstig zijn van F1-hybride rassen. Die komen van zaad dat door een paar grote multinationals wordt geleverd. Deze rassen zijn vaak zeer uniform, wat maakt dat ze makkelijk te verwerken zijn. Boeren kunnen en mogen met deze planten echter niet zelf verder kweken, en ze moeten daarom ieder jaar opnieuw zaad kopen.


 
Meer variatie op je bord en meer vrijheid om zelf te kweken
Odin wil telers onafhankelijker maken van de zaadleveranciers en er aan bijdragen dat zaden beschikbaar blijven voor iedereen die er mee wil telen. Ook wil Odin dat er meer variatie komt op het land en in de winkel. Daarom kweekt Odin boerderij De Beersche Hoeve zaadvaste rassen van allerlei gewassen. Het zaad hiervan wordt verkocht onder het merk Bingenheimer Saatgut en kan onder meer bij Odin winkels gekocht worden.
 
Project Zaad vast & zeker
De uien voor het ‘uitje in eigen tuin’ zijn zaadvaste biodynamische rode Robelja’s en gele Bajosta’s van boerderij GAOS uit Swifterbant. ‘Uitje in eigen tuin’ maakt onderdeel uit van het project ‘Zaad Vast & Zeker’ van Odin boerderij De Beersche Hoeve en Stichting Zaadgoed. Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Voor meer informatie:
Odin
0345 577 133 
info@odin.nl
www.odin.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven