Gewasmiddelvrij en residuvrij telen wint terrein in Frankrijk

Het 'Zéro Résidu de Pesticides'-label ('ZRP'-label), een label voor gewasmiddelenvrij en residuvrij telen, gelanceerd door het 'Nouveaux Champs'-collectief en op initiatief van Gilles Bertrandias, directeur van Les Paysans de Rougeline in Marmande, blijft groeien. 

Op dit moment telt het collectief ongeveer zestig leden die een kwart van de totale Franse groenten- en fruitopbrengst vertegenwoordigen. Volgens het Kantar Instituut is het label inmiddels bekend bij 30% van de Franse bevolking. “Sinds de lancering zijn er meer dan 83 miljoen producten met dit label verkocht. Alleen al in 2020 is de omzet met 24% gestegen ten opzichte van die van 2019,'' geeft voorzitter van het collectief Gilles Bertrandias aan.

Volgens Gilles maakt het 'ZRP'-label het mogelijk "teeltmethoden te blijven verbeteren om zo telers en het milieu te beschermen. Dit houdt in dat het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen tijdens het teeltproces drastisch moet worden verminderd."

Om een gewasmiddelenvrij en residuvrij resultaat te bereiken, vertrouwen telers op een systemische aanpak waarbij minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en innovatieve werkwijzen worden toegepast om ongedierte op gewassen te bestrijden.​

In het kader van het 'ZRP'- label worden daarnaast tal van nieuwe technieken geïmplementeerd: profylaxe, rassengenetica, fysische, mechanische, agronomische en agro-ecologische technieken, geïntegreerde bescherming, biologische bestrijding, stimulering van de natuurlijke afweer van planten en semiochemie.

De HEV (High Environmental Value) -aanpak moet straks ook onderdeel uit gaan maken van het 'Nouveaux Champs'-collectief. Er wordt daarom gewerkt met het ministerie van Landbouw voor erkenning van het keurmerk op niveau 2 van de milieucertificering.

Bron: ladepeche.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven