Resultaten onderzoek van studenten Hogeschool van Hall Larenstein

Coronacrisis activeert natuurbeleving en gezond gedrag

‘Never waste a good crisis’ geldt ook voor de natuur. Studenten van Hogeschool van Hall Larenstein onderzochten de natuurbeleving in coronatijd. De resultaten van hun onderzoek zijn gebundeld in een speciale uitgave van Vakblad Groen. In diverse artikelen kijken zij naar mogelijke blijvende veranderingen van onze beleving van en houding ten opzichte van de natuur. Het onderzoek toont aan dat de coronacrisis fundamentele veranderingen in ons denken, doen en laten mogelijk maakt en dat investeren in de natuur de moeite waard is. 

De resultaten van het onderzoek laten onder meer zien hoe contact met de natuur voor zowel vitale als hulpbehoevende ouderen goede kansen biedt om een crisissituatie gezond door te komen. Uit het onderzoek blijkt ook dat veel sportievelingen de buitenlucht opzochten om te sporten en dat ruim de helft dat ook in de toekomst vaker wil gaan doen.

In de special komt ook Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, aan het woord. Hij wijst erop dat crises vaak aanleiding zijn tot fundamentele veranderingen in ons denken, doen en laten, en dat de samenleving daar uiteindelijk beter van wordt. Rotmans is daarom hoopvol gestemd: "Je ziet dat bij een dergelijke crisis als met Covid-19 er dingen kunnen die we niet voor mogelijk hadden gehouden. We halen de toekomst naar voren."

Verschillende deelonderzoeken
Het onderzoek maakte deel uit van het onderwijsprogramma ‘Natuur en gezondheid in tijden van corona’ binnen de specialisatie ‘Mens en natuur’ van de opleiding ‘Bos- en Natuurbeheer’. In totaal 24 derdejaars hbo-studenten hebben onderzoek gedaan naar de invloed van natuur op gezondheid tijdens de Covid-19-epidemie vorig jaar. Twee studententeams hebben hun onderzoek na de eerste golf voortgezet. Dit leverde interessante resultaten op ten aanzien van onze veranderende natuurbeleving in het afgelopen jaar.

Klik hier om de speciale uitgave van Vakblad Groen te downloaden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven