Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext blij met D66-winst

"Hopen dat het nieuwe kabinet groen pad inslaat"

De voorlopige verkiezingsuitslagen laten een duidelijke winnaar zien: D66 staat op 24 zetels en is daarmee na de VVD de partij met de meeste zetels in de Tweede Kamer. Partij voor de Dieren, dat in haar verkiezingsprogramma pleit voor meer biologische landbouw voor eigen regio en biologische maaltijden in schoolkantines, wint 1 zetel en staat daarmee voorlopig op 6 zetels. GroenLinks, dat in haar verkiezingsprogramma zegt te willen toewerken naar 25 procent biologische landbouw in Nederland in 2030, maar de term biologisch verder nergens noemt, lijdt een pijnlijk verlies. Van de 14 zetels lijken er nu nog 7 over te blijven.

Groen pad
Bionext is blij met de winst van D66 en feliciteert de partij op LinkedIn. De ketenorganisatie hoopt dat dit nu eindelijk de weg vrijmaakt voor een verduurzaming van ons landbouw- en voedingsbeleid. Michaël Wilde: "D66 heeft een goede kijk op belangrijke thema’s als klimaat en biodiversiteit en de rol van een duurzamer landbouwbeleid. De afgelopen jaren hebben wij een goede band opgebouwd met D66. Wij zijn blij dat zij biologisch inmiddels ook omarmen als een belangrijk onderdeel van kringlooplandbouw. Wij kijken uit naar de plannen van het nieuwe kabinet dat geformeerd gaat worden. We hopen dat ze een groen pad inslaan en wij willen daar graag een bijdrage aan leveren." 

Tijdens de BioKennisWeek in januari zei Tjeerd de Groot van D66 dat hij Denemarken als voorbeeld ziet, waar negen politieke partijen de doelstelling ondersteunen om de markt te doen groeien naar 25% biologisch. "In aanloop naar de verkiezingen zien we dat meer partijen het in hun programma's hebben over de Europese doelstelling van 25% biologische landbouw in 2030, alhoewel ik bang ben dat VVD en CDA te conservatief zijn om dit op de agenda te zetten", zei hij toen. Waarna hij de biologische sector opriep om in actie te komen. "We hebben iets nodig waardoor de politici trots kunnen zijn om de biologische sector te promoten. Sluit je aan bij het breedgedragen landbouwakkoord dat in de Kamer wordt voorbereid. Ik wil jullie ambassadeur worden."

Tjeerd de Groot gaf tijdens het verkiezingsdebat over 'De maatschappelijke business case van een transitie naar duurzame landbouw' aan wel iets te zien in een maximale BTW-verlaging voor biologisch eten en voor groenten en fruit. Met de opbrengst hiervan zouden volgens hem boeren geholpen kunnen worden om stappen te zetten. En hij hield een pleidooi voor kringlooplandbouw, de druk op intensivering moet er uit: "Heel veel boeren staat het water aan de lippen in het huidige systeem. Intensivering zit ingebakken. Je moet naar kwaliteit en toegevoegde waarde: kringlooplandbouw. Zorg dat al het geld boeren ondersteunt die die transitie willen maken. Investeer in kennis, we moeten voorlopers worden in het nieuwe systeem." Volgens hem zijn er talloze boeren die dit willen. "Als ze het gevoel krijgen dat ze rekeningen kunnen blijven betalen en gezin onderhouden, zijn er heel veel boeren die uit dit systeem willen."

Boerenstemmen
Varkensboer Annechien ten Have denkt dat de grote winst van D66 niet van (biologische) boeren komt. Bij RTV Noord zei ze gisteren dat CDA het verlies van zetels wel te danken heeft aan boeren die hun stem gegeven hebben aan de BoerBurgerBeweging die nu op 1 zetel staat of aan oud-LTO-voorzitter Jan Cees Vogelaar, die bij JA21 op de lijst staat. Die partij lijkt eveneens 1 zetel in de Tweede Kamer te krijgen.