Geert Gommers, Velt:

"Deze resultaten bevestigen dat bio de juiste keuze is"

Velt (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) organiseert voor het derde jaar een samenaankoop van biologische bloembollen. Tijdens de teelt en bewaring van deze bollen worden geen chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. "In tegenstelling tot de gangbare teelt, waar ze part of the job zijn", zegt Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt. Onderzoek van Velt toont aan dat er heel wat residu's van chemische gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden werden op gangbare bloembollen.

"We onderzochten 5 zakjes met gangbare bloembollen en lieten ze analyseren op courant gebruikte chemische gewasbeschermings-middelen in de gangbare bollenteelt in Nederland. Tegelijkertijd lieten we op dezelfde wijze 5 zakjes van dezelfde bloembollen van biologische teelt onderzoeken."

De belangrijkste resultaten

  • De gangbare bloembollen bevatten een hoog aantal chemische gewasbeschermingsmiddelen: minimaal 7, maximaal 13 verschillende chemische gewasbeschermingsmiddelen werden teruggevonden per zakje. Tabel 1 geeft een overzicht van de teruggevonden chemische gewasbeschermingsmiddelen per zakje bloembollen. "We geven aan of het gehalte van het middel meetbaar was of dat er enkel sporen aanwezig zijn."
  • In de 5 zakjes gangbare bloembollen werden in totaal 17 verschillende chemische gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden. 12 van de 17 zijn fungiciden, zij worden ingezet tegen schimmels tijdens de teelt en bewaring. Tabel 2 verduidelijkt de aard van het middel, het aantal zakjes (minimaal 1, maximaal 5) waarin het teruggevonden werd en het hoogste gevonden gehalte van elk middel.
  • "In 4 van de 5 zakjes biologische bloembollen vinden we sporen van één of twee chemische gewasbeschermingsmiddelen. Hun aanwezigheid is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een historische vervuiling. Dat leiden we af uit het lage gehalte, hun persistent karakter en het feit dat ze al jarenlang geen erkenning meer hebben in Nederland. Deze stoffen vinden we ook terug in de gangbare bollen. Een voorbeeld: paraquat. Dit is een herbicide dat na gebruik heel lang in de bodem achterblijft. De erkenning voor gebruik liep in Nederland af in 2007. Toch vinden we paraquat nog terug in 3 zakjes gangbare bloembollen en in één zakje biologische bloembollen."

Kies voor bio
"Deze resultaten bevestigen dat bio de juiste keuze is. Zo vermijd je als tuinier dat je bij het planten van bloembollen ongewild chemische gewasbeschermingsmiddelen in je bodem 'mee'plant. Tegelijkertijd steun je de telers van biologische bloembollen, die het doen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Zo blijven hun bollenvelden vrij van deze stoffen."

Momenteel organiseert Velt een samenaankoop van biologische bloembollen. Je kunt kiezen uit meer dan 50 soorten. Bestellen kan tot 20 mei 2021 via www.velt.nu/biobloembollen.

Voor meer informatie:

Geert Gommers
Velt
+32 498 59 16 52
geert.gommers@velt.nu 
www.velt.nu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven