Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blauwe bessenteler vertrouwt op zelfgeproduceerde waterstofperoxide

Huelva is een belangrijke landbouwregio in Spanje. Droge grond en een warm klimaat, gecombineerd met gebruik van organische meststoffen, kunnen echter een uitdaging vormen voor telers. Een teeltbedrijf voor blauwe bessen van 24 hectare in Huelva, dat deel uitmaakt van een organisatie die biologisch zachtfruit van hoge kwaliteit produceert, vroeg HPNow om hulp. Het resulteerde in de installatie van HPGen techniek, waarmee de teler nu zelf waterstofperoxide produceert. 

Samen met de managers van het teeltbedrijf en agronomen analyseerde HPNow de locatie en evalueerde hoe de opbrengsten van blauwe bessen te verbeteren. Er werden twee belangrijke problemen geïdentificeerd:

1.    Verstopte druppelaars veroorzaakten niet-uniforme irrigatie waardoor het gewas minder water en meststoffen kreeg, wat resulteerde in productieverlies. Tot 30% van de druppelaars waren duidelijk verstopt, ondanks brede inzet van industriële oxidatiemiddelen.

2.    Slechte oplossing van organische meststoffen in irrigatiewater leidde tot lage hoeveelheden organische stof in de bodem, wat de groei van planten belemmerde. Analyse toonde aan dat de hoeveelheid organische stof 0,33% bedroeg.

Daarbij brachten deze problemen hoge kosten met zich mee: irrigatielijnen moesten tot wel twee keer paar jaar vervangen worden, naast de benodigde mankracht om verstopte druppelaars op te sporen en vervangen en doorlopende kosten voor chemicaliën om de irrigatielijnen schoon te krijgen.

Om deze problemen op te lossen werd een HPGen™ systeem geïnstalleerd en geïntegreerd met het irrigatiesysteem. De helft van het veld (12 hectare) werd behandeld met Peroxide UltraPure™, ter plekke geproduceerd door de HPGen, terwijl de andere helft wekelijks werd behandeld met andere chemie.

Zichtbare verbeteringen
Na slechts zes weken de waterstofperoxide-installatie te hebben gebruikt, zagen medewerkers in het veld al dat alle druppelaars in het behandelde gedeelte goed doorliepen, terwijl in het niet-behandelde gedeelte 30% verstopt bleef. De bodemkwaliteit werd opnieuw geanalyseerd, waarbij duidelijke verbeteringen werden waargenomen. De resultaten lieten zien dat de hoeveelheid organische stof toenam van 0,33 tot 0,80%.

Verbeteringen in het gewas waren ook duidelijk zichtbaar, met sterkere planten en meer vegetatieve groei, zes maanden na begin van de inzet van waterstofperoxide. De planten in de behandelde sectie konden direct worden vergeleken met een sectie zonder behandeling, waar alle andere parameters hetzelfde bleven als in de sectie die werd behandeld met HPGen.

Organisch stof neemt toe
De twee secties vergelijkend, vertelt senior agronoom Jose Garcia Meca: “In de niet-behandelde sector zijn de planten kleiner, en de ontkieming substantieel minder dan in de sector behandeld met HPGen.”

De druppelaars in de behandelde sector werden beoordeeld door teeltmedewerker Jose María, die concludeert: “Behandeling met HPGen resulteerde overal in schone druppelaars.” Naast uniforme irrigatie nam de hoeveelheid organische stof spectaculair toe, van 0,33% tot meer dan 0,8%.

Betere groei, hogere opbrengsten
Met deze resultaten wordt het gewas goed geïrrigeerd en ontvangt het de voedingsstoffen die het nodig heeft, wat leidt tot duidelijke resultaten: betere groei en hogere opbrengsten van blauwe bessen. De resultaten zijn het gevolg van de oxidatiekracht van Peroxide UltraPure, dat irrigatielijnen schoon houdt terwijl het organische stoffen in de irrigatielijnen oxideert en beschikbaar maakt voor het gewas. Dit zorgt ervoor dat irrigatielijnen schoon zijn en druppelaars blijven doorlopen, zodat water en meststoffen uniform het hele veld bereiken en de voeding van het gewas bevorderen.

Voor meer informatie: 
HPNow
www.hpnow.eu
sales@hpnow.eu

 

 

 

 
 

Publicatiedatum: