Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bedrijven nog niet zo voorbereid op nieuwe biologische regelgeving"

Adviseur Berdi Doornebosch gebruikt haar ervaring bij Skal om bedrijven voor te bereiden op biologische productie en op inspecties. De regelgeving is ingewikkeld en aan verandering onderhevig. Daarom loont het om begeleiding te krijgen.

„In de vier jaar die ik bij Skal in het team Toezicht en Ontwikkeling werkte, zag ik dat bedrijven vaak afwachtend zijn en niet goed op de hoogte zijn van de regelgeving. Je kunt je echter goed voorbereiden op inspecties. Ik begeleid bedrijven daarbij en ik maak nu een cursus over de biologische regelgeving”, vertelt Berdi Doornebosch.

Foto: Berdi Doornebosch

Voor biologische producenten gelden Europese regels. Doornebosch vertelt dat de interpretatie van de regels nationaal kunnen verschillen. Daarnaast bestaan er andere regels en richtlijnen voor plantaardige en dierlijke producten, zoals het Landbouwkwaliteitsbesluit. „Zo krijg je te maken met eigen, nationale regels. Alleen doornemen van de Europese stukken is dus niet genoeg. En die zijn soms al knap complex.”

Met haar bureau begeleidt ze primaire producenten en bedrijven in de verwerking, handel en afzet van biologische producten. Als voorbeeld noemt ze een bedrijf dat meststoffen produceert die geschikt moeten zijn voor biologische boeren en tuinders. Andere voorbeelden zijn veehouders in omschakeling en een champignonbedrijf. De ene keer zijn bedrijven 100 procent biologisch, de andere keer combineren ze gangbare en biologische afzet. „Bij een producent voor bio en gangbaar is het dan belangrijk hoe je die twee stromen gescheiden houdt of hoe je na gangbare productie de lijnen schoonmaakt voor de biologische.”

Veranderingen
De biologische sector krijgt vanaf 1 januari 2022 nieuwe regelgeving. „Daar zijn de bedrijven nog niet zo op voorbereid. Voorbeelden van dingen die veranderen zie je in de pluimveehouderij, waar de veranda van de stal niet langer als binnenruimte telt. Soms is de interpretatie van Skal belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan teelt in de grond. Dat is voor de plantaardige teelten verplicht. Bij bijvoorbeeld tuinkers ziet Skal de productie als een bereidingsactiviteit. De zaadjes zijn al biologisch geproduceerd en de kiemplantjes mag je in Nederland daarna wel op substraat maken.”

Klik hier om verder te lezen.

Bron: BioAcademy

Publicatiedatum: