Norm voor training dronepiloten gepubliceerd

In februari is NEN-ISO 23665:2021 ‘Unmanned aircraft systems - Training for personnel involved in UAS operations’ gepubliceerd. Deze norm beschrijft de procedures voor het trainen van personeel dat betrokken is bij het opereren van UAS, oftewel vliegen met drones.

Ook in de tuinbouw zijn drones steeds populairder, want daarmee kun je bijvoorbeeld grote oppervlaktes glas mooi in beeld brengen. 

Momenteel wordt ook gewerkt aan 8 Europese en 24 mondiale normen. Deze normen worden gemaakt voor en door experts uit de sector via nationale normcommissies.

NEN-ISO 23665
NEN-ISO 23665:2021 beschrijft de procedures voor het trainen van personeel dat betrokken is bij het opereren van Unmanned aircraft systems (UAS). Dit document definieert zaken als kennis en vaardigheid voor UAS piloten, training curriculum en algemene procedures voor het trainen van UAS personeel. 

Europese normen
De Europese (EN) normen worden ontwikkeld op verschillende gebieden zoals algemene productkenmerken, DRI en NRI, geo-awareness en geo-caging. Compliance met deze geharmoniseerde normen geeft een vermoeden van overeenstemming met de Europese richtlijnen en verordeningen waaraan de normen gekoppeld zijn. Mondiaal bij ISO worden onder andere normen ontwikkeld op het gebied van UTM, testmethoden en operationele procedures. Bekijk hier de onderwerpen van de normen die in ontwikkeling zijn op het gebied van drones.

Meer informatie bij de NEN. En voor de tuinbouw een tip: wees spaarzaam met dronebeelden want anders verdwijnt de 'wow-factor'.  

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven