Maïszaad van Nederlandse bodem uit rustgewas

Tholen – De teelt van maïs vraagt veel van de bodem en het staat daarom niet bekend als duurzaam gewas. Toch is een duurzame teelt wel degelijk mogelijk en is het ook voor biologische melkveehouders interessant, vertelt Grietje Raaphorst van Nordic Maize Breeding. “Als je een koe maïs voert, krijgt ze meer energie binnen en kan ze meer melk produceren. Een klein beetje maïs meevoeren in het rantsoen kan voor de koe al heel goed zijn. Het verbetert de stikstofbenutting in de koe.”

Vroege rassen
Nordic Maize Breeding is een veredelaar van vroege snij- en korrelmaïsrassen. De ultravroege rassen Joy en Ambient zijn erg geschikt voor biologische teelt. Ze geven ruimte voor de teelt van wintergewassen. “Bij biologische telers is gewasrotatie ingeburgerd. Daardoor zijn zij zich ervan bewust dat ze een vroeg ras moeten hebben, om daarna bijvoorbeeld grasklaver, graan/erwten te kunnen inzaaien.” Toen Nordic Maize Breeding in 2008 het eerste maïsras had ontwikkeld, bracht de veredelaar ook winterharde erwten op de markt. “Een melkveehouder wil tenslotte ook eiwit op het land en daarmee iets teruggeven aan de bodem. Met de huidige sojaprijzen zijn erwten aardig in trek. Er zitten tenslotte keerzijden aan eiwitten uit verre landen halen. Met een wisselteelt van maïs en graan/erwten is een melkveehouder heel goed in staat om zelf meer eiwit te telen dat in het rantsoen past.”

De maïszaadproductie wordt gecombineerd met een klaveronderzaai. 

Maiszaadproductie als rustgewas
Biologische telers in de Noordoostpolder telen het maïszaad voor Nordic Maize Breeding. Zij nemen het als rustgewas op in hun bouwplan. Dat het maiszaad als rustgewas geteeld kan worden, komt doordat alleen de kolf geoogst wordt en de maïsplant op het veld achterblijft. Ook de combinatie met klaveronderzaai die de veredelaar sinds enkele jaren aanbiedt, draagt eraan bij. “In opdracht van provincies en in samenwerking met het Louis Bolk Instituut en de WUR onderzoeken we hoe we maïs duurzaam kunnen telen en wat er nodig is om volledig van de chemie af te kunnen. Zo hebben we bijvoorbeeld gekeken naar welke veranderingen een onderzaai in de teelt kan teweegbrengen. Waar klaver groeit, groeit geen onkruid. Dat is belangrijk omdat we de moederplanten aftoppen waardoor er meer lichtinval op de bodem is.” Afgelopen seizoen waren de zaadproducties al op 20 september geoogst. De oogst en de verwerking ervan verzorgt Nordic Maize Breeding, samen met Breure en Poldergraan omdat voor de zaadproductie de kolven geplukt en gedorssen moeten worden in plaats van de maisplant te hakselen.  

De wereld over
Sommige melkveehouders telen de maïs zelf, anderen kopen het in. Joy en Ambient zijn in Nederland via Reudink en DSV verkrijgbaar. Daarnaast gaan de rassen via zaadhuizen de hele wereld over. Bijvoorbeeld naar Finland, Duitsland en zelfs Nieuw-Zeeland. Ook in Amerika, waar belangstelling voor GMO-vrije maïs groeit, vinden de ultravroege rassen aftrek.

Voor meer informatie:
Grietje Raaphorst
Nordic Maize breeding
+31617345947
info@nordicmaize.com
www.nordicmaize.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven