Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agri-PV krijgt stevige impuls in Nederland met project Sunbiose

GroenLeven heeft in samenwerking met een consortium van wetenschappers, ingenieurs, projectontwikkelaars en de agrarische sector de handen ineengeslagen in project Sunbiose om zo de ontwikkeling van zonne-energiesystemen in de agrarische sector (agri-pv) een boost te geven. Met deze dubbelfunctie, waarbij landbouw en zonne-energieproductie gecombineerd wordt, is sprake van een win-win situatie: er wordt geen gebruik gemaakt van landbouwgrond voor zonne-energie, het systeem fungeert als bescherming voor de gewassen als permanente (teelt)ondersteunende voorziening en levert een bijdrage aan de Nederlandse energietransitie. In het project worden verschillende proefopstellingen ontwikkeld, getest en onderzocht voor diverse sectoren. Zo worden er (semi-)transparante zonnepanelen geplaatst boven zachtfruit, wordt er een mobiel zonne-energiesysteem (boogtunnel) ontwikkeld voor de biologische akkerbouw en wordt vollegrondsgroente voorzien van een transparant overkappingssysteem met zonnepanelen.



Duurzame teelt
Door zonne-energie met akkerbouw en fruitteelt te combineren wordt er een aanzienlijke duurzame slag geslagen in de sector. Een dergelijk systeem biedt diverse voordelen ten opzichte van conventionele (teelt)ondersteunende voorzieningen. Zo biedt het robuuste bescherming voor de gewassen tegen de steeds extremer wordende weersomstandigheden, voorzien de panelen in een stabieler klimaat voor de gewassen en vervangen ze de traditionele voorzieningen die voor veel plastic afval zorgen. In 2020 heeft GroenLeven diverse proefopstellingen geïnstalleerd boven verschillende soorten zachtfruit: frambozen, bramen, aardbeien, blauwe bessen en rode bessen. De proefopstelling boven de frambozen van Piet Albers werd in dat jaar uitgebreid tot volledige zonnebron, en momenteel wordt ook de opstelling boven de rode bessen van Rini Kusters uitgebreid tot een volwaardige zonnebron. Kusters: “De panelen geven in mijn ogen hele goede bescherming tegen extreme hitte en extreme zonkracht: dit jaar zag mijn fruit er onder de zonnepanelen beter uit dan eerder.”



Sunbiose proefopstellingen
Verschillende technologie- en marktpartijen werken mee aan het ontwerp van de proefopstellingen binnen het Sunbiose project. Samen met agrariërs en de leden van LTO zullen deze ontwerpen ontwikkeld worden. De installateurs worden klaargestoomd voor het plaatsen van deze systemen met behulp van interactieve trainingstools. Hierdoor kan ook het onderhoud worden geminimaliseerd. Wageningen University & Research en TNO monitorende landbouwkundige- en zonne energieopbrengst. Wanneer de proefopstellingen goede resultaten opleveren kunnen deze doorontwikkeld worden voor grootschalige toepassing.

Voor meer informatie:
GroenLeven
T 058 - 799 0000
www.groenleven.nl 

Publicatiedatum: