Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pol Vermeiren, Fresh Fruit:

“Wij kunnen nu carbonneutral biobananen aanbieden”

"De biosector blijft groeien en die groei is ook in de Verenigde Staten aanzienlijk. Maar er is al jaren een overaanbod van conventionele bananen. Wij hebben de indruk dat die lagere prijzen de normale groei van biologische bananen op zijn minst moeilijker maakt," zegt Pol Vermeiren, Business Development Manager bij Fresh Fruit, dat zich bezighoudt met de productie en het vermarkten van biologische bananen uit de Dominicaanse Republiek.

Het Fresh Fruit team in de Dominicaanse Republiek 

Ook de Covid-19-pandemie speelt de afzet van bananen parten. Pol zag dat het begin van de pandemie een gunstige invloed had op de vraag naar biologische bananen. Maar nu observeert hij dat de lockdowns en maatregelen zorgen voor ontwrichtingen in het normale patroon van de consument en dat weegt op de markt. "De situatie van vroeger, waar er een grotere vraag naar bio-bananen was dan er aanbod was, is zeker al een aantal jaren achter ons. Er wordt nu veel geteeld en ik denk dat het aanbod toch zeker aan de normale vraag beantwoordt en dat brengt nieuwe uitdagingen voor ons."

Een van die uitdagingen zijn de wensen van de afnemers. Steeds vaker wordt er gevraagd om bananen al in het land van oorsprong voor de consument te verpakken zodat bij aankomst alleen nog afgerijpt hoeft te worden. "Daarom hebben we in een distributiecentrum geïnvesteerd dat nu een jaar in gebruik is." Een ander thema dat voor alle bananentelers zwaar begint te wegen, is een overaanbod van certificeringen. "Daar zitten ontzettend veel overlappingen en zelfs contradicties in en dat kost allemaal handenvol centen voor de producent."

Bananen van Fresh Fruit zijn CO2 neutraal 

Productiviteit verdubbeld
Toen Fresh Fruit in de Dominicaanse Republiek begon met de teelt van biologische bananen lag de productiviteit op ongeveer de helft van de concurrerende landen: 1.500 kartons per hectare. Inmiddels 5 jaar verder is er geen verschil meer en levert ook Fresh Fruit rond de 3.000 kartons per hectare. Pol houdt er in eerste instantie het Fresh Fruit-team van jonge en gemotiveerde mensen voor verantwoordelijk. Maar ook de investeringen in onderzoek betalen zich terug. "Het principe bij biologisch telen is om van in het begin de ideale grond op te zoeken." Zo hebben bananen een specifieke chemische samenstelling van de grond nodig en ook de bodemstructuur is van belang. Dit helpt mee om sterke vruchten te telen, omdat er immers niet, zoals bij conventionele teelt, ingegrepen kan worden.

Fresh Fruit legt grote waterbekkens aan bij de bananenplantages 

Voor het beheersen van plagen zoekt Pol het in nieuwe technieken, zoals het gebruik van positieve insecten. "Er komt veel innovatie bij kijken. Wij gebruiken alle nieuwe methodes op dat gebied en doen ontzettend veel onderzoek en proberen precisietuinbouw met biodiversiteit toe te passen." Ook de klimaatverandering speelt een rol bij de bananenteelt. Pol geeft aan dat het er voor de Dominicaanse Republiek naar uitziet dat er periodes van lange droogte  kunnen ontstaan. Het is de reden dat Fresh Fruit ervoor heeft gekozen de plantages upstream bij rivieren aan te planten en grote waterbekkens aan te leggen en alle teeltbedrijven hebben irrigatie met sprinklers wat het waterverbruik 5 maal lager maakt dan de klassieke methode van flood irrigatie. Een ander toenemend risico zijn de orkanen. "Dat proberen we op te vangen door de farms aan verschillende rivieren aan te planten; risicospreiding qua locatie."

Voetafdruk
Maar niet alleen duurzaamheid van de teelt, duurzaamheid in alle aspecten van de bedrijfsvoering is belangrijk voor Fresh Fruit. Zo heeft het bedrijf de berekening van de CO2-voetafdruk vanaf het veld tot aan de consument afgerond. De studie is uitgevoerd door een extern bedrijf en wordt nu nog gecertificeerd door een derde partij om 100% transparant te kunnen zijn naar de klanten en de consumenten. “Wij kunnen nu met veel trots carbonneutral biobananen aanbieden.” Pol geeft aan dat het streefdoel is om vanuit operationeel oogpunt nog verder te gaan en al de eigen CO2-uitstoot volledig zelf te compenseren door verdere investeringen en nieuwe projecten. “Daarmee is Fresh Fruit al een heel eind op weg.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.


Voor meer informatie:
Fresh Fruit
+1 809 572 8440 
pol.v@freshfruit.com.do
www.freshfruit.com.do