Brouwerij 3 Fonteinen biologisch gecertificeerd

Brouwerij 3 Fonteinen heeft het biologisch certificaat behaald. "Dit is het resultaat van de inspanningen die we meer dan drie jaar geleden zijn begonnen met ons Granennetwerk, een gezamenlijk netwerk van Brouwerij 3 Fonteinen en boeren in en rond het Pajottenland, verenigd rond dezelfde waarden", meldt de brouwerij in een nieuwsbrief.

Brouwerij 3 Fonteinen is nu bio-gecertificeerd in het bewaren en reinigen van granen (ongeveer een jaar geleden verkregen) en het brouwen en assembleren. Alle boeren uit het collectief zijn ook biologisch gecertificeerd. De brouwerij draagt hun waarden en het initiatief actief uit, in de hoop collega’s te motiveren ook onderzoek te doen naar lokale, inheemse en biologische granen. "Hoewel we – voorlopig – nog even verdergaan op eigen kleine schaal, hopen we dat er snel meer van dit soort samenwerkingen ontstaan."

100 procent biologisch fruit
"Hoewel we voor zo’n achttien maanden een vrijstelling kregen voor het gebruik van biologische hop, vonden we enkele kleine biologische hoptelers in Pajottenland, België en Duitsland. Eens we Schaarbeekse Kriekelaars kunnen aanplanten naast onze vatenruimte, zullen we dit veld eveneens omschakelen naar bio.
Veel van ons fruit, zoals frambozen, aardbeien, bramen, Zweedse bessen enzovoort, zijn al bio. Ons streefdoel is 100% biologisch fruit, afkomstig van leveranciers zo dicht mogelijk bij de brouwerij. De verbruikte granen kunnen dienen als biologisch en 100% natuurlijk veevoer. Maar wacht – ook hier is een aparte certificatie nodig.
In 2021 zullen we samenwerken met een thesisstudent aan een studie rond de moutspecifieke eigenschappen van gerstlandrassen."

Uitsluitend biologische granen
"In het brouwseizoen 18/19 kwamen er al heel wat lokale granen aan bod. Met de oogst van 2019 hebben we bijna een volledig brouwseizoen afgedekt. Met de oogst van 2020 hebben we niet alleen een buffer ingebouwd voor een eventueel lagere opbrengst in de toekomst, maar kunnen we – vanaf 2 maart 2021 – ook uitsluitend met biologische granen brouwen. En volledig lokaal."

"Het zal nog wel even duren voordat we onze eerste volledig biologische Oude Geuze Cuvée Armand & Gaston op de markt kunnen brengen – naar schatting over ten vroegste vier jaar of zelfs meer. De fruitlambik zal al eerder het bio-label dragen (indien van toepassing). We hebben de lambik onlangs geproefd, en de smaakverschillen zijn naast zeer interessant ook enorm gevarieerd. Een spannend vooruitzicht. Intussen hebben we met het Granennetwerk en Brasserie de la Senne een bier geproduceerd dat de naam Terf draagt. Een bio-bier met enkele bio-gecertificeerd granen uit de streek."

Voor meer informatie: 
Brouwerij 3 Fonteinen
+32 (0)2 306 71 03
info@3fonteinen.be 
www.3fonteinen.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven