Rosl Veltmeijer, Triodos Investment Management:

"EU Taxonomy helpt bedrijven om echt te verduurzamen"

De Europese Unie werkt aan een nieuw handboek voor bedrijven en investeerders, die voor eens en voor altijd moet bepalen wat wel en niet duurzaam is. Het heet de EU Taxonomy for sustainable activities en is om meerdere redenen belangrijk. Rosl Veltmeijer, portfoliomanager voor Triodos Investment Management: “Het helpt bedrijven om écht te verduurzamen.”

Wat is de EU Taxonomy?
In een notendop: de EU Taxonomy is een handboek dat per sector uitlegt welke economische activiteiten groen zijn en welke niet. Zo worden zonne- en windenergie bijvoorbeeld wel als groen bestempeld, maar fossiele energie en bio-energie alleen onder hele strikte voorwaarden. “Zie het als de Dikke Van Dale van Duurzaamheid”, zegt Veltmeijer. In 2022 moeten zowel bedrijven (met meer dan vijfhonderd werknemers) als investeerders over deze taxonomie rapporteren. Zo wordt inzichtelijk in hoeverre een bedrijf, project of beleggingsportefeuille aan de EU Taxonomy voldoet. Of met andere woorden: hoe groen die precies is.

Waarom is dat belangrijk?
De groene ambities van de EU liegen er niet om. Om twee voorbeelden te geven: in 2050 moet de netto CO2-uitstoot in de EU afgebouwd zijn naar nul en in 2030 moeten álle plasticverpakkingen recyclebaar zijn. Juist omdat de doelstellingen zo ambitieus zijn, is het essentieel dat er vooral geïnvesteerd wordt in economische activiteiten die daadwerkelijk duurzaam zijn.

Klik hier om vier andere vragen en antwoorden te lezen.

Bron: Triodos


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven