Caring Farmers benadrukken landbouwtransitie in commercial

Een boer die vreest voor de toekomst van zijn bedrijf, kan dan maar het beste op een groene partij stemmen, want deze zullen zich het hardste inzetten voor een landbouw- en voedseltransitie richting meer lokale, gezonde, onbespoten groenten en fruit van Nederlandse boeren. Dat schrijven Annette Harberink, Geert van der Veer en Ruud Zanders, bestuur van Caring Farmers, in een opiniestuk in het AD. Nederland heeft een voedsel- en landbouwrevolutie nodig. Het lijkt wel of die de afgelopen decennia al heeft plaatsgevonden, maar de verkeerde kant op.

 Met behulp van crowdfunding maakte Caring Farmers deze verkiezingscommercial.

Protesten
Onder de kabinetten VVD en CDA is het aantal boeren gehalveerd, zijn de prijzen even laag gebleven, heeft het mestoverschot zich kunnen ontwikkelen tot een ware stikstof-, natuur- en bouwcrisis en zijn vele boeren ongelukkig geworden. Dat zagen we bij de vele tractoroptochten en boerenprotesten. Boeren willen het niet meer. Geen lagere prijzen meer, niet meer van alles de schuld krijgen, geen regeldruk meer. Ze willen de zeggenschap over het eigen bedrijf weer terug, gewaardeerd worden door burgers en dat terugzien in hun portemonnee. Toch stemmen veel van deze boeren komende verkiezingen wéér op CDA of VVD, of kiezen voor partijen die de wetenschap ontkennen, zoals BBB, FvD en PVV. Hiermee krijgen ze meer van hetzelfde. Want zolang we 100 miljoen dieren in een klein land hebben, blijft de mest tegen de plinten klotsen. Schaalvergroting blijft doorzetten en het aantal boeren slinken.
Dat betekent ook dat de mestwetgeving streng blijft, inclusief de gehate hoge administratieve lasten. De natuur blijft lijden en de maatschappelijke waardering zal niet komen. Ook blijft de overproductie in stand, waardoor de boer speelbal blijft van de (super)markt.

Alle boeren willen verandering. Sommigen weten alleen nog niet helemaal hoe die verandering eruit zou kunnen zien en stemmen daarom op partijen die vertrouwd aanvoelen. Andere boeren, zoals de Caring Farmers, hebben een visie. Een visie die wordt gedragen door wetenschappers, vele burgers en maatschappelijke organisaties. Zij willen sneller vooruit, innoveren, duurzaam ondernemen, veranderen richting een volhoudbaar voedselsysteem. Naar een grondgebonden landbouw zonder chemie, waar we geen voedsel verspillen door het aan dieren te geven en waar het aantal voedselkilometers wordt gedecimeerd. Dat betekent een gigantische ommezwaai, voor de boer, het bedrijfsleven eromheen én voor de burger. Maar uiteindelijk hebben we een schoner land en meer tevreden boeren die weer baas zijn op eigen erf. 

Willen we verandering, dan zullen we ook anders moeten stemmen. Voor een andere landbouw en een schoner platteland kiezen de Caring Farmers voor Partij voor de Dieren, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Zij durven keuzes te maken, durf jij anders te stemmen?

Annette Harberink, Geert van der Veer en Ruud Zanders. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven