Wouter Moekotte (Bio Futura) is Rabobank dankbaar voor jarenlange steun

"Huishoudelijk plastic blijft het afvoerputje van de circulaire economie"

Idealisme en succesvol ondernemerschap gaan prima samen. Dat bewijst Wouter Moekotte al meer dan tien jaar. Hij is de oprichter van Bio Futura, leverancier van 100 procent composteerbaar verpakkingsmateriaal en wegwerpservies en -bestek. Menubakjes voor bezorgmaaltijden van suikerriet, frietzakjes van bamboe karton, bierbekers en draagtasjes van maïs, een dipschaaltje van palmblad en houten besteksets. Wouter Moekotte werd ooit geprikkeld door een documentaire over uit maïs geproduceerde festivalbekers. Hij sprong daar met Bio Futura op in met een compleet assortiment duurzame verpakkingen voor festivals, evenementen, take away- en bezorgrestaurants.

Wouter op de BIOFACH 2019 (rechts). 

Afbreekbaar
Wat dat betekent: de bordjes, bekertjes, vorkjes en tasjes van Bio Futura lijken van plastic of papier, maar ze kunnen gewoon de groene container in. En als ze onverhoopt in een berm belanden, is dat geen ramp, omdat ze gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en afbreekbaar zijn. Van de relatieve noviteit die Bio Futura bij de oprichting bracht zijn de artikelen inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden. Dat merkt Wouter in de coronacrisis die ook zijn bedrijf raakte door het wegvallen van festivals en evenementen. "De take away-markt heeft ons er deels doorheen geholpen. Het bewustzijn over plastics onder consumenten is sterk toegenomen. Ze accepteren niet meer dat hun bezorgde maaltijd in een stapel plastic verpakkingen komt. Meer dan de helft van alle restaurants gebruikt afbreekbare verpakkingen."

Afvoerputje
Dat de producten van Bio Futura met een gerust hart in de groene container worden gegooid, betekent niet dat dit ook altijd gebeurt. Integendeel. "Huishoudelijk plastic blijft het afvoerputje van de circulaire economie", stelt Wouter. "Ons consumeergedrag - eten en drinken onderweg en lange houdbaarheid - vraagt om veel plastic in de verpakking, om ingrediënten in salades van elkaar te scheiden bijvoorbeeld. Wij hebben niet dé oplossing voor zwerfafval en de plastic soep, maar we bieden wel een mooi alternatief om bewust om te gaan met verpakkingen door deze te composteren."

Dat alternatief wordt opvallend genoeg niet door iedereen toegejuicht, ervaart Wouter, die met zijn inmiddels internationaal opererende bedrijf werkt vanuit de Van Nellefabriek (ongeveer de helft van alle producten wordt verkocht naar België, Duitsland en Frankrijk). "De grote, industriële composteerders weren de producten regelmatig omdat zij bang zijn voor onduidelijkheid en daarmee vervuiling van het gft-afval door niet-composteerbare producten. Terwijl er juist door composteerbare verpakkingen meer etensresten en ander organisch materiaal ingezameld en gecomposteerd kunnen worden."

Kleine kringloopjes
De serviezen en bestekjes van Bio Futura zijn bij uitstek geschikt voor plaatsen waar kleine kringloopjes te creëren zijn. Dus op festival- en evenemententerreinen waar ze bij elkaar ingezameld worden en zelfs ter plekke gecomposteerd. "Wij leveren bijvoorbeeld alles aan Blijdorp, speciaal voor Blijdorp ontworpen producten. Op het terrein staat daar ook een eigen composteermachine. Dat is de ideale situatie, zéker als er nog etensresten op de bordjes en in de verpakkingen zitten. Dat levert meer compost op en brengt afvalreductie teweeg. In grote keukens en ziekenhuizen wordt ook vaak gewerkt met kleinere, mobiele composteerinstallaties." Bio Futura heeft recent ook een lijn met Du ables-producten gelanceerd, die wel herbruikbaar zijn. "Maar primair staan we voor het composteerbare alternatief voor spullen die maar één keer worden gebruikt. Ik ben helemaal niet altijd voor eenmalig gebruik, maar soms kan het niet anders en dan is dit de beste oplossing."

Rabobank
"Ik werk vanaf het begin samen met de Rabobank. Wat wij doen, sluit natuurlijk mooi aan bij de visie op food en duurzaamheid van de bank. We zijn stapje voor stapje gegroeid. Vanuit Zeeland, waar ik vandaan kom, naar Rotterdam en alweer zes jaar vanuit de Van Nellefabriek. De Rabobank heeft me altijd bijgestaan. Zonder die steun zouden we niet staan waar we nu staan, dat weet ik zeker."

Bron: Rabobank


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven