Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Staat gaat vrijuit in fipronil-affaire

Het Gerechtshof Den Haag heeft vanmorgen geoordeeld dat de staat niet aansprakelijk is voor de schade die pluimveehouders door de fipronil-affaire hebben geleden. De zaak werd aangespannen door brancheorganisatie LTO en een grote groep pluimveehouders (meer dan 100). De pluimveehouders zijn van mening dat de staat en de NVWA sneller hadden op moeten treden tegen het bedrijf. De rechter is echter van mening dat er juist gehandeld is en bekrachtigt hiermee het vonnis van de rechtbank van 10 juli 2019. Deze rechter oordeelde toen al dat de bedrijven de schade niet op de toezichthouder konden verhalen.

Over de fipronil-crisis
In de zomer van 2017 bleek dat voor de consumptie bestemde eieren de stof fipronil bevatten. Fipronil is een stof die matig toxisch is voor mensen. Daarom mag fipronil boven bepaalde concentraties niet in eieren voorkomen. Aangezien eieren werden aangetroffen die fipronil boven de toegelaten concentratie bevatten, zijn ongeveer 250 bedrijven van pluimveehouders door de overheid geblokkeerd, zijn miljoenen eieren vernietigd en tienduizenden kippen geruimd. De getroffen pluimveehouders hebben hierdoor grote schade geleden.

Klik hier voor meer informatie over de uitspraak.

Publicatiedatum: