Blog Michaël Wilde (directeur Bionext)

"Stem iedere dag met je boodschappenmandje!"

Woensdag 17 maart mogen wij weer in een stemhokje bepalen wie het voor het de komende vier jaar voor het zeggen heeft. Of alle 13 miljoen stemgerechtigden de weg naar de stembus weten te vinden is nog de vraag, zeker in deze onrustige coronatijden, maar een ding is zeker, iedere Nederlander van onder de 18 kan zijn of haar stem helaas niet laten horen. Gelukkig is iedereen vrij om zelf te bepalen op welke partij men stemt maar hoe mooi zou het zijn dat je je keuze ook laat afhangen van de wensen van je (klein)kinderen. Ga dus met ze in gesprek zou ik zeggen.

Onderzoek laat keer op keer zien dat jongeren zich enorme zorgen maken over de belangrijkste maatschappelijke thema's van dit moment zoals de klimaatcrisis en het verlies aan biodiversiteit. En deze zorgen zijn meer dan terecht. Neem het verlies aan biodiversiteit. Uit een groot wetenschappelijk onderzoek van Ipbes (een aan de VN gelieerde organisatie) kwam onlangs het volgende weer naar voren: dat maar liefst een miljoen (!) van de naar schatting acht miljoen diersoorten de komende decennia met uitsterven worden bedreigd en dat diersoorten zelfs tientallen tot honderden keren sneller uitsterven dan gemiddeld de afgelopen tien miljoen jaar. Volgens de onderzoekers: "Biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen vormen het belangrijkste vangnet voor het menselijk leven en dat vangnet staat op kappen waarmee ook onze vrede en veiligheid op het spel staat."

Business as usual is dus geen optie, niet voor onze (klein)kinderen, niet voor ons, niet voor de rest van de (toekomstige) inwoners van planeet aarde en niet voor alle planten en diersoorten die het loodje gaan leggen. Ondanks het feit dat iedereen deze noodklok al behoorlijk lang hoort luiden is het nog maar de vraag of een nieuw kabinet grote stappen gaat zetten. Samen met andere organisaties als Stichting Demeter, de Transitiecoalitie Voedsel, Greenpeace, Natuur & Milieu, TAPP coalitie, Natuurmonumenten, Milieu Defensie proberen wij als Bionext deze punten zo hoog mogelijk op de agenda te krijgen maar dat is niet genoeg. Het is dan ook van groot belang dat wij allemaal, iedere dag in actie komen en niet alleen op 17 maart.

Een quote die ik graag gebruik is: 'Iedere keer dat je de winkel instapt kan je kiezen voor de wereld die je wil', dat wil zeggen dat je in feite iedere dag naar de stembus gaat want naarmate er meer mensen kiezen voor gezonde, duurzame, eerlijke en biologische producten, de productie ook veel gezonder, duurzamer en eerlijker zal worden… en daar is geen agro chemische landbouwlobby tegen opgewassen.

Biologische boeren zijn een onderdeel van de oplossing als het gaat om thema’s als biodiversiteit, klimaat, gezondheid, bodem, water, eerlijke ketens et cetera. Dat is niet alleen omdat men idealistisch gedreven zijn, er zijn ook hele praktische redenen voor. Biologische boeren hebben de variatie aan planten, dieren en micro-organismen, onder én boven de grond, gewoon keihard nodig voor een weerbaar landbouwsysteem. Hiermee voorkomen en bestrijden ze namelijk ziektes en plagen.

Mijn oproep is dus heel simpel, stem niet alleen 17 maart voor een betere wereld, doe dat iedere dag en ja het kost misschien wel wat meer maar daarentegen is veel meer waardevol. In de woorden van een andere Wilde (Oscar): "A cynic is a man who knows the price of everything, and the value of nothing".

Vandaag, 1 maart, lanceert Bionext haar tweede thema met de Greenpaper: Biologisch & Biodiversiteit. De Greenpaper vertelt je meer over welke stappen de biologische boer neemt om de biodiversiteit te bevorderen. De Greenpaper 'Biologisch en biodiversiteit' kun je hier vinden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven