"Beter om een systeem op te zetten met goede randvoorwaarden voor veilige consumptie"

Wat is de kracht van rauwe melk?

Melkonderzoeker Ton Baars kwam het afgelopen weekend aan het woord in een programma van Fryslân Dok over 'De witte sluier' Tonny Mulder van Raw Milk Company geeft aan heel blij te zijn dat er af en toe een tegengeluid te horen is tegenover 'alle glorieverhalen over veganistische dranken'. "Dat wil niet zeggen dat ik tegen ben maar af en toe lijkt het wel of ze vergeten hoe gezond 'het witte goud' zoals een klant onze zuivel eens noemde, kan zijn als het maar niet eindeloos bewerkt wordt. Puur natuur zoals moeder natuur het bedoeld heeft."

In het programma kwamen vele aspecten van melk aan de orde, zo geeft Tonny aan. "De melkonderzoeker legde heel goed uit wat voor effect het rantsoen van de koeien heeft op de kwaliteit en de verhouding van de vetzuren in de melk. Dat de melk van grasgevoerde koeien een veel betere omega3- tot omega 6-verhouding kent. Ook de gezondheidsvoordelen van rauwe melk kwamen duidelijk naar voren. We werden dus extra bevestigd in hetgeen waar we voor strijden, en wat we dagelijks doen: Rauwmelkse zuivel producten maken van overwegend grasgevoerde koeien. Beter voor koe, mens en milieu.
Laten we hopen dat wij in Nederland ook zo'n systeem krijgen zoals in Duitsland (de Vorzugsmilch) en in Engeland is opgezet."

Uitgangspunt moet volgens haar zijn dat je gewoon veilige rauwe melk moet kunnen kopen, door een goed gecontroleerd systeem. "En niet zoals nu dat je wel rauwmelkse gefermenteerde zuivelproducten mag maken, waar je aan alle strenge eisen voldoet, maar vervolgens een dikke boete krijgt als je rauwe melk in een fles doet en dan in de eigen winkel verkoopt. Het is niet voor niets dat er steeds meer melktappen komen in Nederland, de behoefte aan rauwe melk neemt gestaag toe. Je kunt dit tegen willen houden als overheid, maar beter is om een systeem op te zetten met goede randvoorwaarden voor veilige rauwe melk consumptie."

Klik hier voor meer informatie over de documentaire.

De kracht van rauwe melk
In de Krant van de Aarde verscheen eerder het artikel 'De kracht van rauwe melk':

Melk wordt gepasteuriseerd om ziekmakende bacteriën te doden, maar de heilzame werking van rauwe melk met goede bacteriën wordt onderschat, vertelt melkonderzoeker Ton Baars. Kinderen die van jongs af aan rauwe melk drinken, hebben minder last van astma en allergieën. Rauwe melk is niet zonder risico's, maar in Duitsland hebben ze een manier gevonden om het veilig te kunnen drinken.

Onderzoeker Ton Baars is 'getrouwd met melk', zoals hij het zelf zegt. Al tientallen jaren doet hij onderzoek naar melk, op dit moment vanuit de afdeling immunofarmacologie aan de Universiteit van Utrecht. Bij het Demeter webinar over 'De ordenende levensprocessen achter onze gezondheid' op 18 november 2020 vertelde hij over risico's, gezondheidseffecten en de kracht van rauwe melk, dus verse, onverhitte, onbehandelde melk.

Klik hier om het gehele artikel te lezen (Tekst: Ellen Winkel, Krant van de Aarde)

Voor meer informatie: info@rawmilkcompany.nl en www.rawmilkcompany.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven