Succesvolle weidegang begint met een goed plan

Het duurt nog even voordat de koeien weer naar buiten gaan. Toch is nu het moment om alvast goed na te denken over weidegang. Succesvolle weidegang begint met een goed plan, aldus de Reudink-specialisten die aantal tips op een rijtje hebben gezet.

Hoe staat het met weidegang?
Is er te weinig gras in het land door droogte? Ziet u wisselingen in de melkgift van uw koeien tussen de weekdagen? Herkent u een dip in het vetgehalte in de zomermaanden? Een wisselende ruwvoeropname of tegenvallende grasopname? Is er sprake van tegenvallende drachtigheden of klauwproblemen in het najaar? Elk seizoen brengt uitdagingen voor de bio-melkveehouder. Veel van deze punten zijn gerelateerd aan de weidegang? Optimalisatie van de weidegang biedt dan uitkomst. 

Het opstellen van het weideplan
De ervaring leert dat het opstellen en volgen van een zorgvuldig uitgedacht plan gedurende het jaar de sleutel is tot succes. Het goed inschatten van de grasgroei en het hanteren van de juiste bijvoeding blijkt lastig uit te voeren in de praktijk. Hier kan Reudink bio-melkveehouders in ondersteunen.

Vroeg starten
Start in het voorjaar zo vroeg mogelijk met de weidegang. Wacht niet met weiden tot de eerste snede in de kuil zit. Vanaf half maart kunnen de omstandigheden om te starten met beweiden al ideaal zijn. Op tijd beginnen is beter voor de zode, omdat het gras dan uitstoelt. Tegelijkertijd zorgt u zo voor groeitrappen, vergroot u de kans op meer en vers gras in de koe, en gaat de klauwgezondheid snel vooruit. Op deze manier kan er minder krachtvoer gevoerd worden wat resulteert in een kostenvoordeel en gelijktijdig bijdraagt aan het verkleinen van de kringloop." 

Meer tips lees je hier.

Voor meer informatie:
Reudink B.V.
info@reudink-bio.eu
www.reudink-bio.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven