Jan Groen over biologische landbouw:

"Er is een enorme informatieachterstand en daar kan de overheid wel een rol in spelen"

Bij RTV Oost vertelden melkveehouders Christian en Sanne Klein Koerkamp gisteren over de uitdagingen die het omschakelen naar biologisch met zich meebrengt. Aan het einde van de middag schoof Jan Groen in de studio aan om te vertellen over biologische landbouw.

Ook Arjan Bonthuis, die een gangbare melkveehouderij heeft, was aanwezig. Omschakeling naar biologisch heeft hij wel overwogen, maar tot nu toe heeft hij de stap niet gezet 'omdat de markt een probleem is.' Vorige week zag hij zijn Planetproof-contract bij FrieslandCampina stopgezet worden omdat vraag en aanbod niet in balans was. "De consument heeft naar mijn smaak altijd gelijk. We kunnen politiek wel van alles willen, maar als de afzet er niet is, is er geen markt."

Christian en Sanne vertellen dat ze zich door de overheid niet gesteund voelen in hun keuze om om te schakelen naar biologisch. Volgens Jan moet de overheid barrières wegnemen. Hij verwijst daarbij naar het tien puntenplan dat Bionext in september aan de minister aanbood. De eerste vier punten in dat plan gaan over de marktwerking, zoals het wegnemen van btw op biologische producten om de vraag te stimuleren en het informeren over de waarde van biologische landbouw. "Dat biologisch duurder is, is een perceptie. Als je in het conservenschap kijkt, is biologisch goedkoper dan de meeste A-merken. Er is een enorme informatieachterstand en daar kan de overheid wel een rol in spelen. Zonder negatief te wijzen naar een regulier of ander systeem. Neem elkaar bij de hand en breng de voordelen van biologische landbouw voor het voetlicht." 

Terugkijken kan hier. Het fragment begint rond de dertiende minuut.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven