Keuringsdienst van Waarde neemt flesvoeding onder de loep

"Kleine verschillen verklaart geen twee keer zo hoge prijs"

Zuigelingenvoeding wordt verkocht door een scala aan merken met variërende prijzen. Wat precies het verschil is tussen de verschillende aanbieders, onderzocht de Keuringsdienst van Waarde gisterenavond. Volgens lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen komen alle merken in de basis overeen, als je het hebt over volledige zuigelingenvoeding die bedoeld is voor baby's tussen de 0 en 6 maanden. Ze legt iets uit over de strenge Europese regels die gelden voor volledige zuigelingenvoeding. "Het kan zijn dat het ene A-merk er een bepaald complex suiker aan toevoegt waarvan ze vertellen dat het heel belangrijk is voor de darmontwikkeling van een baby, een ander focust op een bepaald type melkvet dat beter opneembaar zou zijn. Niets daarvan is echt wetenschappelijk bewezen dat het ook echt uitmaakt. Zodra heel duidelijk wordt dat iets echt wezenlijk belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen, wordt dat, zodra dat kan qua patenten, voor alle merken gelijk gesteld." 

Bij de A-merken lukt het de keuringsdienst niet om een kijkje in de keuken te nemen. Bij Kruidvat wel. Commercieel directeur Niek Schipper legt uit hoe de zuigelingenvoeding is opgebouwd. "De basis is melkpoeder. Wat we daaraan toevoegen zijn koolhydraten en eiwitten. Daarna een uitgebreide mix van vitaminen en mineralen en tot slot aantal vezels en vetten. We proberen hier zo dicht mogelijk bij moedermelk in de buurt te komen." Volgens Kruidvat-directeur zit er geen kwaliteitsverschil tussen de flesvoeding van A-merken en huismerken.

Ook Myrte zegt dat de verschillende merken 99 procent dezelfde inhoud bevatten. "Er is iets toegevoegd waarmee ze zich kunnen onderscheiden, maar dat verklaart geen twee keer zo hoge prijs." Wat wel redenen zijn voor dat prijsverschil? "Een van de manieren om jezelf te onderscheiden is jezelf duurder maken - want duurder zal wel beter zijn. Zolang de woorden volledige zuigelingenvoeding op het pak staan, zit je goed, volgens de lactatiekundige. En van merk wisselen is geen probleem. Niet wisselen omdat het kind last krijgt van kramp noemt Myrte 'mooiste marketingtruc ever'. "Het zou kunnen dat het kind er even last van heeft, maar niet lang."

Naast de volledige zuigelingenvoeding komt opvolgmelk komt aan bod. Het verschil tussen de nummers 2 tot en met 6 blijkt erg klein. De ingrediënten zijn hetzelfde, de samenstelling kan verschillen. Het grootste verschil zit 'm in de ijzer. Maar als je je kind vanaf 6 maanden vaste voeding gaat geven, is er volgens Myrthe geen reden om opvolgmelk te gebruiken. Ook jeugdverpleegkundige Elsje Rood raadt aan te stoppen met opvolgmelk als het kind een jaar is geworden. "In twee en drie zit hetzelfde. Alleen het maatschepje is anders, waardoor de verhouding anders wordt." De hogere nummers opvolgmelk zijn een stuk zoeter. Zorglijk, vindt de lactatiekundige. "Je stoomt je kind klaar om zoete drankjes te drinken." 

Klik hier om de uitzending terug te kijken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven