Hoe herken je een 'echte' natuurwijn?

Hoe weet je nou wanneer je te maken hebt met een 'echte' natuurwijn? Wijnjournalist Esmee Langereis pleit in Stax&Toine op NPO Radio 1 voor transparantie. Op de vraag wanneer we van 'natuurwijn' spreken, luidt het antwoord: "Daar begin je al met het probleem. Niet iedereen hanteert dezelfde opvattingen. Er zijn verschillende organisaties in verschillende landen met eigen regels, en die regels zijn ook niet altijd wettelijk vastgelegd."

'Er wordt niets toegevoegd en niets vanaf gehaald'
Natuurwijn is wijn gemaakt van biologische druiven, waar in de kelder niets aan toe is gevoegd, of uit is gefilterd. De enige uitzondering op de regel geldt voor sulfiet. Vaak gaat de discussie rond natuurwijn over sulfiet. Een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om wijn langer houdbaar te maken. "Daar mag de wijnboer een beetje van gebruiken, maar ook daarvoor gelden weer verschillende regels per land."

Biologische wijn houdt in dat de druiven biologisch zijn verbouwd, te herkennen aan het Europees biologische kenmerk. "Maar dat zegt niets over wat er daarna is gebeurd met de wijn", legt Langereis verder uit. Bij Europese biologische wijnen mag de wijnboer na het biologisch verbouwen van de druiven alsnog allerlei hulpmiddelen gebruiken om de smaak te corrigeren, consistent te houden en te conserveren.

Hoe herken je een 'echte' natuurwijn?
Als er hulpmiddelen zijn gebruikt, mag je het dus ook geen natuurwijn noemen. Maar hoe herken je een 'echte' natuurwijn? "Dat is heel lastig", zegt Langereis. "Er zijn wijnproducenten die hele goede natuurwijn maken, maar dat niet op hun fles zetten, omdat ze bang zijn dat het afschrikt." En aan de andere kant heb je producenten die wel middeltjes gebruiken, maar mee willen liften met de 'natuurwijn-hype' en vage claims als ‘natural’ juist wel op het etiket zetten. Daar moet volgens Langereis snel een einde aan komen. Zij pleit voor transparantie. 

"We moeten mensen nu het verschil uitleggen tussen wat conventioneel, biologisch en wat een natuurwijn is. Het is verplicht om op alle voedingsmiddelen te zetten welke ingrediënten erin zitten en hoe het is gemaakt, maar voor wijn gelden die regels niet en dat is heel raar." Zeker nu consumenten steeds bewuster bezig zijn met wat zij eten en drinken. "We zijn er steeds bewuster mee bezig. Als je niet weet wat er in je wijn zit, waar je mee te maken hebt, kun je ook geen bewuste keuze maken."

Klik hier om het fragment terug te luisteren.

Bron: NPO Radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven