Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fresh Upstream:

"Informatie over biociden in land- en tuinbouw onvoldoende beschikbaar"

De digitale beschikbaarheid, betrouwbaarheid en volledigheid van informatie rondom biociden in de Nederlandse voedselketen is onvoldoende. Die conclusie trekt de stichting Fresh Upstream uit recent onderzoek van Wageningen University & Research. Wanneer agroketens geen integrale toegang hebben tot biocideninformatie, is het moeilijk om te voldoen aan de complexe wetgeving rondom toelating en gebruik. Zowel het bedrijfsleven als de overheid moeten verbeterstappen zetten. Zo kunnen producenten en distributeurs van biociden hun data beter ontsluiten. Daarnaast zijn gebruiks- en veiligheidsvoorschriften vanuit de overheid nog onvoldoende gedigitaliseerd. 

Biociden worden in de land- en tuinbouw gebruikt om bacteriën, virussen en andere schadelijke organismen uit te schakelen. Voor alle partijen in de keten is het belangrijk om over de juiste toelatingsinformatie, gebruiks- en veiligheidsvoorschriften te beschikken. Het onderzoek van WUR laat zien dat die informatie zich momenteel nog in verschillende databases bevindt. De onderzoekers adviseren om toelatingsnummers (vanuit de overheid) en artikelnummers (vanuit de markt) digitaal aan elkaar te koppelen. Samenwerking in de keten en tussen kennis- en brancheorganisaties is daarvoor noodzakelijk. Idealiter werken alle schakels in de keten vanuit één databron. 

Toekomstmuziek
Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Fresh Upstream. Harrij Schmeitz, programmamanager van de stichting: “Idealiter kan een teler het etiket van een middel scannen en de informatie via het eigen systeem delen met ketenpartners. Maar dit blijkt nog verre toekomstmuziek. Als alle partijen in de biocide keten dezelfde digitaal spreken en werken met eenduidige standaarden, wordt het uitwisselen van informatie een stuk makkelijker.”

In digitale agroketen moet informatievoorziening beter
Begin 2020 publiceerden WUR en Fresh Upstream een vergelijkbaar onderzoek naar informatie rondom gewasbeschermingsmiddelen. De twee rapporten presenteren een vergelijkbare conclusie: in een digitale agroketen moet de informatievoorziening beter, zowel rondom productie en distributie als rondom toelating, gebruik en toezicht. De data van biociden blijkt zelfs nog meer versnipperd dan van gewasbeschermingsmiddelen, omdat bij biociden meer sectoren betrokken zijn en er veel meer producttypes zijn.

Ketenbrede discussie noodzakelijk
Het onderzoek is onderdeel van het project ‘Trusted source; betrouwbare, digitale informatie over voedselproducten’ dat WUR uitvoert in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Fresh Upstream verkent samen met stakeholders uit de keten hoe de adviezen uit het rapport uitgevoerd kunnen worden. Een vergelijkbaar onderzoek naar digitale beschikbaarheid van data rondom dierbehandelingsmiddelen wordt momenteel uitgevoerd.

Voor meer informatie of om het gehele rapport op te vragen:
Magreet Schijvens
Fresh Upstream
06 212 987 20
communication@freshupstream.com  
www.freshupstream.com 

Publicatiedatum: