"Vlaamse eiwitstrategie 2030 is een schitterende kans voor meer lokale eiwitproductie"

Vandaag lanceert Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits de nieuwe Vlaamse eiwitstrategie 2030. Die wil tegen 2030 een duurzamere, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening realiseren. Samen met nog 15 andere partners uit de agrovoedingsketen heeft BioForum de plannen mee vorm gegeven.

Vlaanderen kiest in de nieuwe eiwitstrategie 2030 voor meer plantaardige eiwitten voor onze dagelijkse voeding en voor de verduurzaming van het voeder van dieren. De komende maanden wordt een actieprogramma opgemaakt om uitvoering te geven aan de Vlaamse eiwitstrategie. Het volledige plan vind je via deze link

Alle partners vertellen waarom ze deze eiwitstrategie ondertekenen in dit filmpje (citaat BioForum begint vanaf 12:59). 

Lieve Vercauteren, directeur van BioForum: “BioForum ondertekent met veel plezier deze nieuwe Vlaamse eiwitstrategie. We hopen dat er op die manier werk zal gemaakt worden van meer eigen eiwitproductie, niet alleen voor menselijke consumptie maar ook voor de dierlijke productie.”

BioForum ziet nog enorm veel potentieel om meer in te zetten op teelten als grasklaver, grasluzerne of de zuivere eiwitteelten. De biologische sector heeft hier al veel positieve ervaring mee. Maar vandaag wordt slechts 27.000 hectare aan plantaardige eiwithoudende akkerteelten voorzien. Als we alle tijdelijk grasland zouden omzetten in grasklaver of grasluzerne, dan komen we gemakkelijk tot 52.000 ha. Met de nodige steun en begeleiding moet dit zeker mogelijk zijn. De middelen van het nieuwe Europese landbouwbeleid (GLB), dat wellicht in voege zal treden vanaf 2023, bieden daar alvast de mogelijkheden toe.

“We hopen dat deze strategie zal leiden tot de vervanging van een groot deel van de ingevoerde soja voor het veevoer van onze veeteelt”, zegt Lieve Vercauteren. “Op die manier helpen we het klimaat en maken we onze landbouw minder afhankelijk van buitenlandse eiwitproductie.”

Bio als voorloper
Biologische landbouw is een voorloper in eigen plantaardige eiwitproductie. Lieve Vercauteren: “In de biologische teelt vormen eiwitgewassen een vast onderdeel in de vruchtwisseling. Zij binden stikstof uit de lucht en geven dat daarna vrij in de bodem. Dat is opnieuw goed voor het klimaat want zo kunnen we energieverslindende kunstmeststoffen vermijden.”

De minister stelde de strategie voor bij 'La vie est belle' in Oostkamp. Deze producent van biologische vegetarische producten is een toonbeeld van duurzaamheid in het hele proces. Het innovatieve bedrijf verwerkt al jaren biologisch geteelde gewassen zoals quinoa en kikkererwten en haalt zijn grondstoffen daarvoor bij lokale bio-boeren.

Lieven Deraeve, productontwikkelaar van La vie est belle: “Inzetten op lokale teelt van eiwitrijke gewassen is voor ons niet nieuw. Als bio-bedrijf zien we dat intussen wel de nodige kennis vervaardigd is om steeds productiever en efficiënter te werk te gaan met eiwithoudende gewassen. Net zoals we destijds de aardappelen en de maïs hier in Europa hebben kunnen laten groeien, kunnen we nu ook peulen en zaden telen op een efficiënte en voedselveilige manier. Op die manier brengen we meer diversiteit in de akkers waardoor ook de grond minder snel uitgeput raakt."

La vie est belle kiest daarbij voor bio. “We lenen het land van onze kinderen”, zegt Deraeve. “Voor zijn of haar kinderen wil iedereen uiteraard het beste. Zo willen wij ook een gezonde bodem geven aan onze kinderen, beter dan hoe wij deze van onze voorouders hebben gekregen. Met biologische landbouw hebben we momenteel de grootste garantie dat onze ingrediënten vervaardigd zijn met respect voor de natuur.”

Bron: BioForum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven