Risico pluimveehouderij van 'zeer hoog' naar 'hoog'

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode

In Sint-Oedenrode (gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant) is bij een legkippenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en de 2 bedrijven binnen 1 kilometer geruimd. Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere twee bedrijven bevatten circa 49.920  en 47.000 dieren. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen 7 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Vervoersverbod
In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 26 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Maatregelen
Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Hoog risico
Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als hoog. Dit staat in een risicoanalyse van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) van februari 2021.

Op 20 oktober 2020 werd HPAI H5N8 virus aangetoond in twee knobbelzwanen die waren gevonden in de omgeving van Kockengen (Utrecht). Na de vondst van de positieve zwanen zijn in Europa grote aantallen dode wilde vogels gevonden die geïnfecteerd waren met HPAI H5N8 virus. In november 2020 was de vogelsterfte het hoogst. In december 2020 en januari 2021 is dit afgenomen, maar er worden nog steeds dode vogels gevonden die zijn geïnfecteerd met HPAI H5 virus. Dit geeft aan dat het virus in januari nog steeds in de Nederlandse wilde vogels circuleert. In Nederland en Europa zijn een groot aantal commerciële pluimveebedrijven en hobbyhouders besmet met het HPAI H5N8 virus (en soms ook H5N1 en H5N5).

Circulatie onder wilde vogels
Het risico op verspreiding van het virus blijft voorlopig hoog in Nederland, doordat het virus op dit moment nog circuleert in de wilde vogels die nu in Nederland zijn en in grote groepen leven waar het virus relatief makkelijk spreidt bij koude omgevingstemperaturen. In februari neemt door de vorst het aantal vogelbewegingen toe door het verplaatsen van vogels naar open plekken water en de vorsttrek, waarbij vogels vanuit het oosten (bijvoorbeeld Duitsland) naar Nederland trekken. Dit kan van invloed zijn op de introductie van HPAI virus. Het risico op verspreiding van het virus via wilde vogels in Nederland zal hierdoor naar verwachting de komende tijd hoog blijven. De kans op introductie via andere introductieroutes, zoals besmetting via de omgeving, wordt ook ingeschat als hoog.

Risico pluimveehouderij ingeschat op hoog
Het ingeschatte risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met HPAI is op dit moment lager – namelijk “hoog” – dan het ingeschatte risico van de vorige analyse. In november 2020 was het ingeschatte risico namelijk “zeer hoog”.

Bron: Rijksoverheid en WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven