Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

"Oogstrobot werkt ook 's nachts"

Bij het ontwerpen van een pluk- of oogstrobot is het van groot belang dat de robot een goed ‘gezichtsvermogen’ heeft. Dankzij verbeteringen in de algoritmen voor kunstmatig zicht en het gebruik van multispectrale camera's vinden de nieuwste robots hun doelen in een gewas veel sneller.

De eerste robots, ontworpen door het Nederlandse Centrum voor Tuinbouwonderzoek van de Wageningen Universiteit, kozen ervoor te beginnen met gele paprika's, wat je het laaghangende gewas zou kunnen noemen. Een camera op een robot leren om gele of rode paprika's te vinden in een loofgroen gewas is relatief eenvoudig vergeleken met de taak die Farshid Amirabdollahian, professor in de interactie tussen mens en robot aan de universiteit van Hertfordshire, zichzelf heeft gesteld.

In samenwerking met een van de grootste komkommertelers van het Verenigd Koninkrijk moest zijn robot leren een groene vrucht te vinden die vaak gedeeltelijk wordt gemaskeerd door groene bladeren. Hij rustte de robot uit met een stereocamera die ook gevoelig is voor infrarood licht, dat meer informatie over de textuur geeft en de robot helpt om onderscheid te maken tussen fruit en blad. "Het trainen van het machine-learning algoritme is lastig en arbeidsintensief, waarbij duizenden beelden met de hand gelabeld moeten worden", zegt hij.

Aangezien ervaren mensen elke 3-4 seconden een komkommer kunnen plukken, lijkt het erop dat de menselijke arbeidskrachten zich weinig zorgen hoeven te maken, maar Amirabdollahian en zijn commerciële telerpartner Glinwell (een leverancier van Tesco) hebben berekend dat een robot slechts 10 seconden per geplukt gewas hoeft te halen om te kunnen concurreren, aangezien hij 16 uur per dag of meer zal kunnen werken. Het is ook mogelijk dat robots op een laag tempo de hele nacht doorwerken.

Gedreven door een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en stijgende lonen wereldwijd, bundelen robotica-onderzoekers en tuinbouwers hun krachten om robots te ontwikkelen die de productiviteit van menselijke arbeid verbeteren.

De krantenkoppen suggereren dat robots klaar staan om hardwerkende groenten,- fruit- en bloemenplukkers te vervangen en zo de problemen van tuinders om arbeidskrachten voor de oogst aan te werven, op te lossen. De realiteit is enigszins anders. Robots die in staat zijn tuinbouwgewassen massaal te oogsten, zullen er misschien pas over minstens vijf jaar zijn, maar er zijn al prototypes aan het werk in velden, kassen en polytunnels om stekken te planten, ziekten te bestrijden, bessen te plukken en te helpen bij het veredelingsproces.

Bron: fpcfreshtalkdaily.co.uk
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven