NVWA waarschuwt voor melamine in bamboeservies

"Bamboe verpakking Organic Instant Thai Rice Noodles is veilig"

ONOFF laat weten dat de bamboe cups en vorkjes die voor de Organic Instant Thai Rice Noodles worden gebruikt, geen melamine bevatten en veilig zijn om mee te eten. ONOFF geeft daarmee een reactie op de waarschuwing van de NVWA voor melamine in bamboeservies.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert geen herbruikbaar servies van het kunsthars melamine of van bamboe gemengd met melamine meer te gebruiken. Dat kunsthars, dat voor het vormen en hergebruik van de bekers wordt toegevoegd, bevat mogelijk een te hoge concentratie van de stof formaldehyde, die vooral vrij kan komen bij hogere temperaturen. Formaldehyde komt van nature in het lichaam en andere producten voor, maar kan bij te hoge inname leiden tot tijdelijke maagproblemen. 

Bamboe zelf niet schadelijk
Bamboe zelf geeft geen riskante stoffen af, dat doet de melamine. Voor de bamboe cups van ONOFF wordt geen melamine gebruikt. De ONOFF bekers worden gemaakt van ongebleekte bamboepulp, een dikke laag bamboepapier. De cup wordt gevormd van dit stevige bruine bamboepapier en is geschikt om eenmalig te gebruiken.

Het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geldt vooral voor herbruikbaar servies, niet voor de wegwerpbekers die ONOFF gebruikt.

Organic Instant Thai Rice Noodles zitten in een stevige bamboe cup met FSC keurmerk. Het FSC-keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat het hout afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk is beoordeeld als een goed beheerd bos, volgens normen voor milieu (duurzaam), sociale omstandigheden en economie. De beker is composteerbaar. Voor de coating van de beker is geen plastic gebruikt, maar polymelkzuur, dat is een natuurlijke coating van maiszetmeel.

Uit de handel
De NVWA laat importeurs en aanbieders van producten gemaakt van melamine kunststof waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, weten dat zij de producten direct uit de handel moeten halen. De autoriteit treedt handhavend op als de producten in Nederland worden aangeboden. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Verkennend onderzoek
Op basis van signalen uit de EU heeft de NVWA een eigen verkennend onderzoek gedaan naar melamine kunststof serviesgoed met bamboevezels. Het ging hierbij om hard, slijtvast, kunststof serviesgoed dat kan worden hergebruikt. Er zijn bekers, kommen en mokken bemonsterd en onderzocht. Daarbij bleken bij een aantal artikelen behoorlijke overschrijdingen van de zogenoemde migratielimiet voor formaldehyde. Dat wil zeggen dat er bij gebruik van het servies te veel formaldehyde vrijkomt in eten of drinken.

Risicobeoordeling
Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA, is vervolgens gevraagd wat het risico is van het gebruik van dit soort veel toegepast serviesgoed. BuRO onderzocht vanaf welk afgifteniveau van formaldehyde er sprake is van een gezondheidsrisico. En het heeft onderzocht of van de afgifte van formaldehyde van de producten uit het verkennende onderzoek effecten op de gezondheid worden verwacht. Het bleek dat bij aanwezigheid van bamboe in het onderzochte servies de afgifte van formaldehyde hoger was; daardoor kunnen effecten op de gezondheid door formaldehyde in voedsel en drinken niet worden uitgesloten.

Een te hoge inname van formaldehyde kan leiden tot maagirritatie en maagzweren. Op basis van de risicobeoordeling adviseert BuRO om alle kunststof serviesgoed waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt niet (meer) te gebruiken. Ook zouden dergelijke producten van de markt moeten worden geweerd. BuRO wijst er bovendien op dat bamboe- en maisvezels als toevoeging aan kunststof serviesgoed niet is beoordeeld door de EU-voedselveiligheidsautoriteit (EFSA); de veiligheid kan daarom niet worden gegarandeerd. Het toevoegen van bamboe- en maisvezels aan kunststof gebruiksartikelen zoals serviesgoed is daarom niet toegestaan.

Van de markt halen
Vanuit de Benelux-landen is een brief aan de importeurs en leveranciers van deze artikelen gestuurd waarin hen wordt opgedragen bamboe-melamine kunststof servies per direct van de markt te halen. De 3 Benelux-landen kondigen in de brief ook aan dat voortaan zal worden gehandhaafd op het verbod op niet toegelaten (bamboe-) toevoegingen in kunststof gebruiksartikelen.

Consumenten die dergelijke producten nog aantreffen op de Nederlandse markt kunnen dit melden bij de NVWA. De NVWA zal handhavend gaan optreden als dergelijke producten in Nederland worden aangeboden.

Jonge kinderen
Op basis van de risicobeoordeling adviseert de NVWA de minister voor Medische zorg en Sport om de huidige zogenoemde specifieke migratielimiet (SML) voor formaldehyde (15 mg per kg) voor melamine kunststof serviesgoed (met of zonder bamboevezels) te verlagen. Deze biedt nu onvoldoende bescherming bij gebruik door kinderen vanwege hun geringere lichaamsgewicht. Consumenten en gebruikers van dit soort servies moeten bovendien actief over deze risico's (vooral voor baby's en kinderen) worden voorgelicht.

Voor meer informatie:
ONOFF
+31 103073250
info@onoffspices.nl 
www.onoffspices.com 

NVWA
www.nvwa.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven