"Leden-melkveebedrijven op wachtlijst kunnen dit najaar biologische melk gaan leveren”

FrieslandCampina: meer ruimte voor bio-melk, minder PlanetProof-boeren

FrieslandCampina heeft besloten om verder te gaan met minder PlanetProof-boeren. Tegelijkertijd is er vanaf dit najaar wel meer ruimte voor biologische melkveehouders, omdat het concern verwacht dat er vanaf die tijd meer bio-melk nodig zal zijn om aan de marktvraag te kunnen voldoen.

"De leden-melkveebedrijven die op de wachtlijst staan voor het leveren van biologische melk kunnen dit najaar biologische melk gaan leveren. Een mooie ontwikkeling voor deze melkveebedrijven en voor de biologische melkstroom van FrieslandCampina", vertelt Jan Willem ter Avest namens FrieslandCampina.

FrieslandCampina richt zich met biologische melk op dagvers, kaas en biologische ingrediënten. "Omdat we zien dat de vraag vanuit deze marktsegmenten toeneemt, is er vanaf 1 oktober 2021 meer biologische melk nodig om aan de marktvraag te kunnen voldoen. Vanaf dat moment kunnen leden die nu nog op de wachtlijst staan dus gaan leveren aan de biologische melkstroom. De betreffende melkveehouders zijn vorige week geïnformeerd", aldus Jan Willem.

On the way-to PlanetProof
De On the way to PlanetProof-melkstroom is een marktgerichte melkstroom, benadrukt hij. "Dat betekent dat we continu zoeken naar een juiste balans tussen vraag en aanbod om zo optimale meerwaarde te creëren voor de onderneming, de coöperatie en de leden-melkveehouders. Het totale melkvolume van bedrijven die leveren aan de On the way to PlanetProof-melkstroom is het afgelopen jaar sterker gegroeid dan de marktvraag. Hierdoor is inmiddels een onbalans ontstaan tussen vraag en aanbod, wat ten koste gaat van de winstgevendheid van de melkstroom. Hierdoor zijn we helaas genoodzaakt de Aanvullende Overeenkomst met een aantal bedrijven in Twente te beëindigen."

Het gaat om een dertigtal bedrijven waarbij de Aanvullende overeenkomst per 11 februari 2021 zal worden opgezegd. Conform de 1 maand opzegtermijn, zoals opgenomen in de Aanvullende overeenkomst, wordt bij deze bedrijven per 12 maart 2021 het uitbetalen van melk onder de On the way to PlanetProof-voorwaarden gestopt.

FrieslandCampina is in 2018 als eerste zuivelbedrijf in Nederland gestart met de productie van On the way to PlanetProof. Hiervoor wordt melk gebruikt van melkveebedrijven die voldoen aan de voorwaarden zoals vastgelegd in certificatieschema On the way to PlanetProof van SMK. Er zijn op dit moment meer dan 700 leden-melkveebedrijven die melk leveren volgens On the way to PlanetProof -criteria. Met deze melkveehouders heeft FrieslandCampina een Aanvullende Overeenkomst afgesloten.

Jan Willem: "On the way to PlanetProof is een succesvol concept dat nog steeds groeit, waarbij de meerwaarde direct wordt doorgegeven aan de boer. Het is om die reden onze ambitie dit heel groot te maken. Zodat zoveel mogelijk van onze leden eraan mee kunnen doen. Dat kunnen we alleen als we het samen doen, met onze klanten!"

Voor meer informatie: press@frieslandcampina.com, www.frieslandcampina.com 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven