Melkpoeder en zuigelingenvoeding geven verkoop boost

Deense biologische export bereikt recordhoogten

Volgens de laatste cijfers van Statistic Denmark heeft de export van Deense biologische producten weer nieuwe records bereikt. Ondanks de pandemie willen Deense biologische producenten deze trend voortzetten en verder groeien in het buitenland. Organic Denmark zal zich dan ook aan het internationale handelspubliek presenteren tijdens de eSpecial van BIOFACH 2021, dat plaatsvindt van 17 tot en met 19 februari 2021. Daarnaast hebben de organisatie en haar mede-exposanten een eigen virtueel platform gecreëerd op www.denmarkespecial.com, waar zij talrijke informatie- en dialoogmogelijkheden bieden over bedrijven, producten en concepten.

Denemarken was het eerste land ter wereld dat een biologisch marktaandeel van meer dan 10% behaalde. In 2019 was dat 12,1%. Ook internationaal zijn biologische producten uit Denemarken steeds meer in trek. Met een totale stijging van ruim 4% in vergelijking met het jaar ervoor, bereikten ze in 2019 een nieuw hoogtepunt van ruim 403 miljoen euro. De belangrijkste afnemers zijn de omringende landen, waarvan Duitsland de grootste exportmarkt is voor Deense biologische bedrijven, zij zijn goed voor 40% van de totale export. Dit wordt gevolgd door Zweden (13%), Nederland (8%), China (7%) en Frankrijk (6%).

De meest populaire geëxporteerde biologische producten zijn zuivelproducten, inclusief eieren, met een totaal exportpercentage van 39%. De grootste sprong van 52% werd gemaakt door de productgroep "andere voedingsmiddelen", waaronder bijvoorbeeld melkpoeder en zuigelingenvoeding vallen. De groei is te danken aan de grotere verkoop op een gloednieuwe markt in Indonesië en aan grote stijgingen op bestaande markten in China, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 

"We zien dat innovatieve geavanceerde producten de biologische markt populairder maken. Om biologische producten in nieuwe categorieën te kunnen ontwikkelen, moeten er al goede basisproducten beschikbaar zijn. Denemarken heeft deze basis in de afgelopen 30 jaar opgebouwd," zegt Pernille Bundgård, International Market Director bij Organic Denmark. "De Deense biologische markt heeft een groot potentieel voor de komende jaren. De trend gaat in de richting van een ruimere keuze en meer gespecialiseerde producten, bijvoorbeeld in dranken, snacks en plantaardige producten. Dit zijn ook enkele van de categorieën waar we de komende jaren een groeiende vraag naar zien in naburige en ook verder weg gelegen markten," zegt Bundgård. "We zullen met geïnteresseerde partijen uit de industrie, foodservice en supermarktbranche bespreken welke concepten in de individuele markten kunnen worden ingevoerd om een hoge toegevoegde waarde te bereiken door middel van duurzame en biologische producten. Onze deuren staan hiervoor open tijdens Biofach 2021 door middel van de verschillende talrijke virtuele initiatieven die we hebben georganiseerd.

U vindt de virtuele presentaties van Organic Denmark hier:

www.denmarkespecial.com
www.biofach.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven