Naturland-teler Anton Naderer teelt biologische sla, komkommers en tomaten

"De afzet was in coronajaar 2020 doorlopend gegarandeerd"

Bio en regionaal zijn volgens diverse berichten in tijden van een pandemie de doorslaggevende aankoopcriteria bij consumenten. Maar is dat daadwerkelijk het geval? En leidt dit uiteindelijk tot een grotere afzet van regionale bio-producten? Anton Naderer - gecertificeerde Naturland-teler uit Kirchdorf - geeft uitleg.

In de kas in Beieren groeien in deze tijd van het jaar talrijke kroppen sla, zoals eikenbladsla en bataviasla. Men start nu langzaam maar zeker met de oogst, vertelt Anton. "Normaal gesproken zijn onze kroppen sla tot in maart verkrijgbaar, aansluitend starten we dan naadloos met de oogst van de eerste tomaten en komkommers."

Markttechnisch gezien mag de bio-tuinder niet klagen, vertelt hij. "Door het koude weer in Spanje en Italië behalen we momenteel een goede afzet bij de sla."


Anton Naderer teelt in de winter biologische sla. In de zomer teelt hij biotomaten en -komkommers.
Foto: Gemüsebau Naderer e.K.

Verwarming die bronnen bespaard
Ongeveer tien jaar geleden koos de teler voor de biologische teelt onder glas. "Mijn broer runde reeds een biogasinstallatie op deze plek en hierdoor ontstond het idee om direct daarnaast een kas op te richten en de afvalwarmte van de biogasinstallatie voor de verwarming van onze gewassen te gebruiken. Hierdoor hoeven we zelf geen warmte op te wekken en er ontstaat geen extra CO2-uitstoot", zegt Anton over de voordelen van deze methode.


Sla zover het oog reikt. Eind januari werden de eerste kroppen geoogst. / Foto: Gemüsebau Naderer e.K.

Afzet in tijden van corona
De bio-producten worden uiteindelijk via de regionale natuurvoedingshandel evenals op het eigen erf verkocht. In beide sectoren heeft de coronapandemie de verkoop van groenten aanzienlijk bevorderd. "Qua hoeveelheid hebben we in het afgelopen jaar niet zozeer een grotere afzet gehad, maar de afzet was doorlopend gegarandeerd. Normaal gesproken was er zowel rond Pinksteren alsook tijdens de zomervakantie sprake van een verkoopgat. In het coronajaar was dat daarentegen niet het geval, omdat men de vakantie vaker thuis doorbracht."

Maar ook over de lange termijn gezien stijgt de vraag naar regionale bio-producten, benadrukt Anton. "We telen meerdere groentensoorten, bijvoorbeeld komkommers, snackkomkommers, trostomaten en cocktailtomaten. Vooral bij de cocktailtrostomaten is de vraag tendentieel stijgend."


Links: een blik op de zomerse komkommerteelt
Rechts: oogstrijpe bataviasla / Foto: Gemüsebau Naderer e.K.

Concurrentie uit Zuid-Europa
Desalniettemin zijn de uitdagingen voor de verdere verkoopstijging van bio-groenten talrijk. Anton: "Tijdens de zomermaanden komen er tonnen kasgroenten uit Zuid-Europese teelt. In tegenstelling tot in Duitsland zijn er in deze landen geen CO2-heffingen noch minimumlonen. Dat weerspiegelt zich uiteindelijk in de eindprijs van het te verkopen product. Daar komt het gebrek aan arbeidskrachten nog bij, waardoor we voorlopig geen capaciteitsuitbreiding plannen."

Voor meer informatie:

Gemüsebau Naderer e.K.
Anton Naderer
Schidlambach 30
85414 Kirchdorf
Tel: 08444-924 94 30
Fax: 08444-924 53 96
gemuesebau-naderer@web.de 
Facebook


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven