"Biologische tarwe en haver momenteel vanuit de markt meest gevraagd"

De markt van biologische granen is de laatste jaren sterk in ontwikkeling geweest. In de landen om ons heen wordt meer biologisch graan geteeld dan een aantal jaar geleden. Weliswaar neemt de vraag ook toe, maar dat is niet altijd in evenwicht met het aanbod. Dat meldt Agrifirm in een update over de actuele ontwikkelingen op de biologische granenmarkt. 

Lokaal
"Dit seizoen lagen de prijzen gemiddeld lager dan voorgaande jaren, vooral in de voermarkt. Met de sterk gestegen gangbare prijzen van de afgelopen maand heeft de bio markt niet met dezelfde snelheid meegedaan. Tegelijkertijd zien we (mede aangewakkerd door de pandemie) dat de vraag van consumenten naar lokale producten groeit. Als dat verder groeit (ook in het post-coronatijdperk), dan kan dat een fors verschil maken."

Agrifirm speelt daarom een steeds belangrijkere rol in lokale afzet. "Een voorbeeld: We leveren een deel van de brouwgerst van Flevolandse bodem aan meerdere plaatselijke brouwerijen. Een ander voorbeeld: De biologische baktarwe wordt door Koopmans Meelfabrieken in Leeuwarden echt gewaardeerd omdat het afkomstig is uit Nederland. Dat zijn ontwikkelingen waardoor we collectief in de pool meerwaarde kunnen realiseren." 

Biologische graanpool
"De pool, die in mei wordt afgesloten, opereert uiteraard niet los van de markt en de prijsvorming, want ook de pool heeft last van lagere prijzen. In de collectiviteit zit de kracht om in de markt een plus te realiseren. We leveren met elkaar in de pool een constantere kwaliteit en een groter volume, dat interessant is voor kleine en grote afnemers. Met de focus op goede kwaliteit en de lokale oorsprong heeft de biologische graanteelt zeker perspectief. Waarbij biologische tarwe en biologische haver vanuit de markt op dit moment het meest gevraagd zijn."

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven