Biodynamisch bedrijf werkt bijna voor 100 procent op 'vrije grond'

"Nog 22.200 euro voor de laatste 1,15 hectare"

Op het biologisch-dynamische landbouwbedrijf De Kollebloem werden sinds 2009 al enkele hectare grond vrijgekocht met Stichting Land-In-Zicht. Van verschillende eigenaars werd grond gekocht die al jarenlang werd gepacht. Een deel daarvan is nog eigendom van Leen en Antoine, oprichters van De Kollebloem. Zij willen nu hun laatste percelen verkopen om de toekomstige generatie boeren alle kansen te geven. Concreet gaat het om een oppervlakte van 1,15 ha.

Biologische landbouw voor altijd
In een video leggen Antoine en Leen uit waarom ze op deze manier proberen de grond vrij te kopen. "Ik zie hoe moeilijk de overname van het bedrijf van mijn ouders voor mij is geweest, dus het zat al lang in ons achterhoofd dat als wij ooit het bedrijf doorgeven, dan gaat dat toch wel op een andere manier moeten gebeuren", aldus Antoine. Eerst werd het landbouwbedrijf in een V.O.F gevat, vervolgens werd het een cvba,  een coöperatieve vennootschap. Via de vzw werd een oproep gedaan om leengeld en schenkingen waarmee de landbouwgrond kon worden aangekocht. De grond komt in Stichting Land-In-Zicht waar ze niet meer uitgaat. Deze stichting heeft als doel het eeuwig ter beschikking stellen van landbouwgrond voor bio(dynamische) landbouw. Zodat boeren niet bij elke generatiewissel de grond hoeven te financieren en vrij kunnen boeren. "Dus de grond blijft eeuwig te gebruiken door de boeren die op dat moment hier aan het werk zijn." Leen vult aan: "Het is onze droom dat het voor altijd biologische landbouw mag blijven. Dan kunnen jonge boeren ook blijven boeren."

Groot deel al gekocht
De Kollebloem heeft daarvoor 57.500 euro nodig. Een groot deel daarvan is al in kas. "Jarenlang hebben verschillende sympathisanten en klanten geld geschonken voor vrije grond op De Kollebloem. Sommige met 25 euro per maand, andere met jaarlijkse schenkingen van 500 euro of eenmalige schenkingen. Daardoor is er al een reserve van 35.300 euro. Voor 1 maart hoopt De Kollebloem de laatste 22.200 euro te verzamelen, om ook de laatste 1.15 hectare vrij te kopen. 

Klik hier voor meer informatie over vrije grond.

Voor meer informatie: www.kollebloem.be


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven