Argentijnse biologische peren in maart op de markt verwacht

In de Argentijnse Rio Negro vallei is het bijna herfst en dat betekent dat de verse, biologisch geteelde peren van Awe Sum Organics en haar partnertelers van PAI al op zee onderweg zijn naar havens aan de Amerikaanse Oost- en  Westkust, waar zij binnenkort aan zullen komen.

“Onze biologische peren worden in de Rio Negro vallei geteeld, die de reputatie heeft dat er de beste en smakelijkste peren ter wereld worden geteeld. Deze regio beschikt van nature over een uniek klimaat en bodem die ideaal zijn voor de teelt van peren," legt David Posner uit, directeur en oprichter van Awe Sum Organics.

PAI levert al haar biologisch peren aan Awe Sum Organics. "PAI teelt al decennia lang peren in deze streek en startte 20 jaar geleden met de biologische teelt. Naast biologisch wordt een aanzienlijk deel van het fruit volgens biodynamische methoden geteeld."

"Het grootste deel van de biologische perenteelt van PAI is Fair Trade-gecertificeerd en dat betekent dat een deel van de aankoopprijs van de biologisch gecertificeerde peren terug wordt geschonken aan de gemeenschap in de Rio Negro vallei, waar de peren worden geteeld en verpakt. Deze middelen komen rechtstreeks ten goede aan een maatschappelijk project dat door en voor de medewerkers van PAI werd opgezet."

PAI is een toonaangevende exporteur van Argentijnse biologische peren. De peren van PAI worden gecontroleerd en gecertificeerd door Argencert, een internationaal gevalideerd overheidsagentschap, aan de hand van strenge eisen op het gebied van biologische standaarden en certificeringen.

“Langdurige samenwerkingen binnen de toeleveringsketen vormen de kern van Awe Sum Organics. Onze banden met PAI gaan ruim 15 jaar terug. Terwijl we ons aan blijven passen aan de groeiende en veranderende markt voor bio-AGF proberen we ons voor de volle 100% te blijven focussen op onze missie, daarom zijn we trots om de biodynamische, biologische Fair Trade-peren van PAI Argentinië te mogen aanbieden." 

"We kopen voldoende aantallen van ieder ras in voor de programma's met onze klanten, die we aanvullen met wat extra aantallen voor onze klanten op de spotmarkt. De groeiomstandigheden waren dit seizoen uitmuntend, met nagenoeg ideale temperaturen. Hagel komt veel voor in deze regio maar gelukkig was er dit seizoen minder vaak sprake van hagel dan andere seizoenen," vervolgt David. 

Dit jaar zal het seizoen van de Bartlett-peren van Awe Sum Organic van begin maart tot medio april duren. De aantallen zullen vanaf half maart tot half april worden aangevuld met Red Bartlett. Abate Fetel zal de VS eind maart bereiken. Het seizoen van dit ras zal naar verwachting tot half mei duren. Begin april zal de aanvoer van D'Anjou op gang komen, die tot eind juni zal duren. De Autumn Bartlett van Awe Sum komen half april op de markt en zorgen hiermee voor een goede overgang van het seizoen van de gewone Bartlett-peren. Dit ras zal tot eind juni leverbaar zijn. Het seizoen van de Bosc-peren duurt van half april tot begin juni en dat van de veelgeprezen Forelle-peren van begin april tot en met mei. 

In de VS is er onder invloed van de pandemie sprake van een sterk groeiende vraag naar biologische AGF.

"De vraag naar bio is de afgelopen 15 jaar gestaag gegroeid met een groei van zo'n 10% per jaar. De laatste jaren nam de groei iets af maar in 2020 nam deze weer met 14-15% toe ten opzichte van 2019, waarbij sommige producten een forsere groei doormaakten dan andere. Van alle biologische producten die wij leveren, maakten kiwi's, blauwe bessen en citrus de sterkste groei door. Deze categorieën staan bekend om hun vele gezonde eigenschappen. Toch nam ook de vraag naar druiven, appelen en peren toe," zegt David. 

De huidige problemen als gevolg van het tekort aan containers en de congestie in havens belemmert het verladen vanuit Zuid-Amerika naar de Westkust van de VS, waarbij de vertragingen tot wel drie weken op kunnen lopen. 

"Aan de Oostkust heeft men minder last van deze problemen maar  de zendingen naar Long Beach en Los Angeles kampen nog altijd met vertragingen. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de instroom van containers eind vorig jaar, toen de Chinese markt weer open ging. Dit viel samen met een tekort aan arbeidskrachten in de havens in de VS, dat toen midden in de pandemie zat. Exporteurs en importeurs moeten er ook rekening mee houden dat feederschepen met oponthoud te maken hebben in Panama. Dit alles bij elkaar leidt tot enorme vertragingen, die in sommige gevallen tot wel drie weken oplopen. De situatie is inmiddels wel iets verbeterd."

De vertragingen en het tekort aan containers drijven de prijzen van zeevracht op maar volgens David is Awe Sum zeer toegewijd aan de  inkomsten die haar telers ontvangen, vandaar dat de extra kosten verder in de keten zullen worden doorberekend. 

Voor meer informatie: 
Awe Sum Organics
sales@awesumorganics.com
Tel:+1.831.462.2244


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven