Zeven nieuwe deelnemers NPPL

In 2021, het laatste jaar dat de Nationale Proeftuin PrecisieLandbouw (NPPL) loopt, ligt het accent op duurzame teeltsystemen. Zeven boeren, werkzaam in de (biologische) akkerbouw of melkveehouderij, gaan hiermee aan de slag.

De nieuwe NPPL-deelnemers zijn: Klaas Schenk, Jacob van den Borne, Theo Nieuwenhuis (in omschakeling naar biologisch), Peter Hampsink, Gerard Uijterlinde, Huibert Groeneveld en Remco Wesdorp.

Thema’s waar de deelnemers zich onder andere mee bezig gaan houden zijn strokenteelt, slim gebruik maken van digitale teeltadviezen (o.a. beregenen op maat), kringloop sluiten, kruidenrijk grasland en akkerranden en robottoepassingen.

NPPL helpt akkerbouwers, veehouders en vollegrondsgroentetelers met de toepassingen van nieuwe technieken op hun bedrijf. Dit met als doel hogere opbrengsten en/of lagere kosten, minder milieubelasting en verbetering van de voedselkwaliteit. Iedere nieuwe deelnemer krijgt ondersteuning van een onderzoeker van Wageningen University & Research (WUR), waardoor eventuele struikelblokken meteen kunnen worden aangepakt. Iedereen die geïnteresseerd is, kan hun ervaringen en vooruitgang volgen op de website https://www.proeftuinprecisielandbouw.nl/. Daarnaast organiseert NPPL verschillende webinars en kunnen boeren via NPPL on Tour virtueel op bezoek bij deelnemers.

Vierde jaar
In 2018 begon het project NPPL. Ieder jaar kwamen er deelnemers bij, en met de zeven boeren die in 2021 (het laatste jaar) zijn gestart, worden er nu in totaal 30 deelnemers ondersteund.

In dit laatste jaar zal er ook gekeken worden naar een vervolg: NPPL 2.0. Er liggen nog veel uitdagingen op het gebied van slim data-gebruik op agrarische bedrijven en in de ketens. 2021 wordt gebruikt om ideeën hier over vorm te geven met de betrokken partners: LTO, BOA, Fedecom, LNV, WUR, Misset en Groen Onderwijs.

Bron: NPPL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven