Fundación Savia vraagt Spaanse overheid om actieplan

"Het is niet wenselijk de bio-landbouw te degraderen tot één specifiek eco-schema"

De Spaanse non-profitorganisatie Fundación Savia heeft een brief gestuurd naar de Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedsel, Luis Planas, waarin het stelt dat het niet goed en niet eerlijk zou zijn als de biologische landbouw werd gedegradeerd tot één specifiek eco-schema. “De bio-landbouw omvat immers alle praktijken die nu zijn opgenomen in de negen gepresenteerde eco-schema’s. De bio-landbouw is een agronomisch productieve, economisch winstgevende en ecologisch duurzame activiteit." 

De organisatie meldt in een persbericht dat de nieuwe structuur van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) veranderingen met zich zal meebrengen ten opzichte van de oude schema's. Daarbij zal de klimaatverandering als uitgangspunt worden aangenomen, zo blijkt uit de biodiversiteit- en 'van boer tot bord'-strategieën, die de biologische landbouw als een belangrijk element beschouwen. De non-profitorganisatie herinnert eraan dat Spanje, wil het tegen 2030 een kwart van de landbouw biologisch maken, 4 miljoen hectare extra moet toevoegen aan de huidige 2.355.000 hectare bio-landbouwareaal.

"Het nieuwe GLB moet het instrument worden dat de bio-teelt bevordert. Er moeten daarvoor de nodige budgetten vrijgemaakt worden voor de tweede pijler van het GLB en die moeten ingepast worden in de eco-schema’s die zijn voorgesteld op het ministerie van Landbouw", zo laat Fundación Savia weten.

De organisatie dringt er bij het ministerie op aan om het actieplan ter bevordering van de biologische landbouw bij te werken en nieuw leven in te blazen. Daarbij moet er meer nadruk worden gelegd op het bevorderen van de consumptie van biologische producten door middel van promotiecampagnes. Ook moet volgens de organisatie de consumptie van bio in de horeca omhoog.

Het wijst er ook op dat de bio-sector een prominentere plaats zou moeten krijgen bij de voorbereiding van het strategisch plan van Spanje voor het nieuwe GLB en bij de definitie van de eco-schema’s.

De organisatie sluit haar brief af met de verzekering dat er veel externe omstandigheden zijn en veel externe druk is waardoor het mogelijk is dat deze kans op niets uitdraait en Spanje zijn verplichtingen om bij te dragen aan de Europese klimaatneutraliteit in 2050 niet zal kunnen nakomen.

Bron: agroinformacion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven