"De winter is altijd een lastige periode met kalfjes"

"Een virus is niks nieuws en iets waar we regelmatig mee te maken hebben. Het is vervelend en besmettelijk, maar het hoort erbij." Ook dieren kunnen besmet worden met een virus. Wendela Griffioen van de Groene Griffioen in Weesp schrijft er een blogje over. 

"De winter is altijd een lastige periode met kalfjes. Koud, nat en winderig weer zijn niet de beste omstandigheden voor jonge kalfjes. Gelukkig hebben onze koeien een goede weerstand en kunnen ze tegen een stootje maar ook met een goede weerstand word je wel eens ziek. Als gevolg van het virus kregen jonge kalfjes bij ons longontsteking. Met zijn allen werkten we hard om van het virus af te komen. Jasjes voor de kalfjes, kacheltjes in de hokken, meerdere keren per dag kleine beetjes melk voeren en pijnstilling geven zodat de beestjes wel de kracht hadden om te drinken. Onze inzet was niet voor niets, de meeste kalfjes zijn weer aan de betere hand.

In dit soort gevallen is het fijn om met anderen te overleggen wat goed werkt. Zonde als iedereen zelf het wiel gaat uitvinden. Hier op de boerderij werken we al met zijn vieren dus wisselen we ideeën en ervaringen uit. Daarnaast zitten we in een groepsapp met boeren waar je ook op een snelle en makkelijke manier kennis en adviezen kan delen. Het volgende advies hebben we echter naast ons neer gelegd: ‘Geen jongvee houden. Dan worden ze ook niet ziek’. Met gezond boerenverstand kom je een heel eind. Hopelijk zijn we er weer een poos van af."

Voor meer informatie: www.degroenegriffioen.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven