Zweden: verkoop biologische producten daalde in 2020

De pandemie had als gevolg dat er wereldwijd een sterke omzetgroei van biologisch voedsel werd gezien, maar niet in Zweden. Daar liep de omzet in 2020 volgens analysebedrijf EkoWeb voor het eerst in 12 jaar terug.

In landen als de VS, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk is de verkoop van biologische voeding en dranken tijdens de pandemie sterk gestegen. De verklaring ligt volgens sommige experts in het feit dat consumenten meer tijd hebben gekregen om na te denken over hoe het voedsel dat ze eten niet alleen hun eigen gezondheid beïnvloedt, maar ook het klimaat en de biodiversiteit.

In Zweden wordt deze ontwikkeling niet gezien ondanks het feit dat de voedselverkoop in de supermarkten over het algemeen is gestegen doordat men tijdens de pandemie meer thuis kookt en eet en minder in restaurants, bars en cafés. Statistieken van het analysebedrijf EkoWeb laten zien dat de verkoop van biologische voeding marktaandeel verliest - een daling van 0,3 procentpunt van 9 procent in 2019 naar 8,7 procent in 2020.

Een reden voor de ontwikkeling is dat de supermarkten de afzet van het biologische segment de afgelopen vier jaar sterk heeft teruggebracht. Volgens informatie van het bedrijf Matpriskollen heeft de retail sinds 2016 zijn campagnes voor biologische producten met maar liefst 33 procent teruggebracht.

Een lichtpuntje dat in het rapport van EkoWeb wordt gepresenteerd, is e-commerce, waar het aandeel biologisch voedsel twee tot drie keer hoger is dan in winkels, wat wordt verklaard door het feit dat biologische alternatieven beter worden belicht in digitale contexten - vergeleken met fysieke winkels waar de plaats in het schap en zichtbaarheid cruciaal zijn voor de verkoop.

Ondanks het feit dat de markt voor biologisch eten en drinken de afgelopen jaren is afgevlakt en nu krimpt, is Zweden nog steeds een van de landen ter wereld met het hoogste aandeel biologische consumptie per hoofd van de bevolking. Bovendien is 20 procent van het Zweedse landbouwareaal biologisch gecertificeerd - slechts vier landen ter wereld hebben een groter aandeel biologische landbouwgrond. Bovendien is 38 procent van de consumptie in de Zweedse openbare keukens biologisch - geen enkel land ter wereld heeft een hoger aandeel biologisch voedsel in kleuterscholen, scholen, ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Zweden moet zijn positie als eco-land van wereldklasse behouden, stelt Organic Sweden. "Dat moeten we moeten doen voor de biodiversiteit, voor het klimaat en niet in de laatste plaats zodat meer dieren naar buiten kunnen."

Bron: Organic Sweden


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven