Bio-consumptie in Duitsland stijgt

Volgens gegevens van PricewaterhouseCoopers (PwC) heeft de consumptie van biologische voeding in Duitsland de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Terwijl in 2016 slechts 16% van de Duitse consumenten de voorkeur gaf aan biologisch gecertificeerd voedsel, is dat volgens het adviesbureau nu gestegen tot 24%.

Uit de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door PwC, waaraan duizend Duitse burgers ouder dan 18 jaar deelnamen, blijkt dat 55% van de consumenten vertrouwen heeft in de authenticiteit van het bio-label op de producten, 29% er minder vertrouwen in heeft en 6% het label helemaal niet vertrouwt.

Biologische voeding moet worden geproduceerd met respect voor het milieu en zonder kunstmatige elementen, componenten of processen. Er moet worden voldaan aan bepaalde normen inzake teelt, verwerking, verpakking, opslag en distributie. De normen voor de etikettering van biologische producten worden beschreven in de verordeningen (EG) 834/2007 en 889/2008 van de Europese Unie.

Het label voor biovoedsel garandeert onder andere dat minstens 95% van de ingrediënten biologisch is, dat er geen synthetische stoffen worden ingezet tijdens de teelt (herbiciden, pesticiden, fungiciden, insecticiden), dat er bij het productieproces wordt toegezien op de bescherming van het milieu, dat het product duurzaam is, dat de dieren vrij mogen grazen, dat de dieren gevoederd worden met biologisch voeder of weidegrond, en dat noch het land, noch het water van het teeltbedrijf verontreinigd is.

De teelt van biologische groenten in Duitsland bedraagt minder dan 20% van de totale consumptie. Daarom moet het land deze verse producten importeren, en dat doet het voornamelijk uit Spanje. De exportgegevens weerspiegelen de toename van de vraag naar deze voedingsmiddelen. Zo exporteerde het Spaanse bedrijf HaciendasBio in 2019 een totaal van 22.000 ton biologische voedingsmiddelen naar Duitsland.

Volgens gegevens van het gespecialiseerde portaal Statista staat Duitsland op de achtste plaats in de ranglijst van biologische voedselconsumptie per inwoner. Die consumptie zal naar verwachting nog toenemen, want volgens de Ökobarometer-enquête van 2020, in opdracht van het Duitse federale ministerie van Voedsel en Landbouw, antwoordde 37% van de respondenten dat ze regelmatig biologische producten consumeren en 90% dat ze van plan zijn dat in de toekomst te doen.

Bron: thegourmetjournal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven