5 februari: vijftiende Warmetruiendag

Een warme trui voor Koning Willem-Alexander

Op 5 februari 2021 wordt voor de vijftiende keer de landelijke Warmetruiendag georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Ruim 137.000 mensen hebben zich al aangemeld via de website. Ook Koning Willem-Alexander kreeg een warme trui cadeau en werd aangespoord om mee te doen.

Warmetruiendag is volgens de organisatie hét moment om  energiebesparing te vieren, behaaglijk verpakt in honderdduizenden mooie, lelijke, pluizige, comfortabele, gekochte of zelfgebreide lievelingstruien. Het aantal deelnemers stijgt jaarlijks: in 2020 deden 291.000 mensen mee. Een onbekend aantal mensen haakt jaarlijks vrolijk aan zonder zich te registreren.

Energiebesparingsfeest
Warmetruiendag moedigt alle Nederlanders aan om op een speciale datum allemaal een extra warme lievelingstrui aan te trekken en de verwarming lager te zetten. Overal waar de thermostaat omlaag gaat, wordt per graadje lager zo’n zes procent energie en uitstoot bespaard. Als heel Nederland op Warmetruiendag één graad lager stookt, bespaart dat zo’n 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Als Nederland deze winter elke dag een graadje minder zou stoken, dan zouden we gezamenlijk 1 Megaton minder CO2 uitstoten. Dat zou al goed zijn voor 30 procent van de geplande doelstelling in het klimaatakkoord voor alle gebouwen.

Warmetruiendag in coronatijden
Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zal komende winter veel energie verloren gaan. Kantoren van overheden en bedrijven en onderwijsinstellingen worden verwarmd terwijl er maar een handvol mensen mag werken. Daar waar wel volop wordt doorgewerkt of doorgeleerd, moeten de ramen ook op ijskoude dagen open, omdat gangbare ventilatiesystemen niet voldoen aan corona-eisen. 

"Energiebesparing blijft prioriteit, omdat het gezinnen en instellingen de meeste zekerheid over hun uitgaven geeft. De meest duurzame klimaatoplossing is de energie die we niet meer hoeven op te wekken. In elk klimaatscenario voor Nederland speelt energiebesparing daarom een belangrijke rol", zegt directeur Petra Lettink van Klimaatverbond Nederland. “Het vrolijke symbool van energiebesparing, de warme trui, zal steeds belangrijker worden!”

Voor meer informatie en aanmelden: www.warmetruiendag.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven