"Als supermarkt overstappen naar vlees met minimaal twee of drie sterren en biologisch. Dat zou pas stoer zijn"

Supermarkten verkopen nog altijd volop kiloknallervlees. De Jumbo en Lidl kunnen zichzelf kampioen kiloknallen van 2020 noemen. Bij deze supermarkten hadden maar liefst zes van de tien vleesaanbiedingen géén dierenwelzijnskeurmerk. Dat blijkt uit de Kiloknaller Monitor van Wakker Dier. De supermarkt biedt het aan, maar de consument koopt het. Zijn we ons daar wel bewust van?

Er zijn steeds meer mensen die wel heel bewust bezig zijn met het minderen van de vleesconsumptie en als ze dan toch vlees eten, kiezen voor biologisch vlees. "Helaas zijn er ook mensen die niets geven om de natuur en dierenwelzijn en gewoon voor het goedkoopste gaan", zegt retaildeskundige Paul Moers in Stax&Toine. 

"Je zou toch zeggen dat we door de coronacrisis doorhebben dat we de natuur massaal aan het vervuilen zijn en dat we onvoldoende oog hebben voor dierenleed. We moeten voorzichtiger zijn", zegt Moers. Hij vindt het dan ook heel raar dat Lidl en Jumbo door blijven gaan met het groots aanbieden van kiloknallers. "Zowel consumenten als supermarkten lijken er lak aan te hebben." En dat heeft volgens Moers alles te maken met het winnen van het grootste marktaandeel. "Het heeft met een ongekende concurrentiestrijd te maken en de consument die het geen fluit interesseert wat er met de natuur gebeurt."

Een supermarkt die wel het goede voorbeeld geeft, is volgens de Kiloknaller Monitor de PLUS. "Die is dan misschien duur, maar zij doen niet aan kiloknaller aanbiedingen en kijken veel meer naar kwaliteit. Je moet als supermarkt durven zeggen van we stappen helemaal over naar vlees met minimaal twee of drie sterren en biologisch. Dat zou pas stoer zijn."

Maar het is niet alleen de supermarkt om hun verantwoording te nemen. Moers: "Ook de consument moet zich meer bewust zijn van de keuzes die zij maken voor de natuur en het dierenwelzijn." 

Klik hier om het fragment terug te luisteren.

Bron: NPO Radio 1


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven