"Circulaire economie past niet makkelijk in ons systeem"

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft zich een jaar een ongeluk gemeten en gedacht, maar de conclusie was ontnuchterend en onontkoombaar: het schiet totaal niet op met die circulaire economie. We gebruiken zelfs meer grondstoffen. De crux is dat we proberen een vierkant door een cirkel te persen: het past niet. Dat schrijft Hans Stegeman van Triodos Investment Management in een column in het FD.

We kunnen het vergeten.
Zeg dus niet
dat we in 2050 100% circulair willen zijn.
Want de realiteit is
dat het te laat is circulair te worden.
En wantrouw degene die zegt:
We moeten naar een circulaire wereld
Omdat we geen keus hebben.

Het idee van een circulaire economie is heel simpel; gebruik zo weinig mogelijk grondstoffen en ontleen zoveel mogelijk waarde aan alles wat je in de economie hebt. Grote stappen maak je door bijvoorbeeld producten langer te gebruiken en niet-hernieuwbare grondstoffen te vervangen door hernieuwbare. Maar we komen nu nog niet veel verder dan het nog efficiënter maken van een lineaire economie: grondstoffen efficiënter gebruiken, beetje recycling.

En dat is ook logisch. Onze economie is erop gericht zo efficiënt mogelijk zoveel mogelijk te produceren en te verkopen. Alles voor economische groei. Met een circulaire economie probeer je juist het omgekeerde te doen: je wil minder nieuwe producten, alles wat in gebruik is optimaal gebruiken en hergebruiken.

En dat past niet makkelijk in ons systeem. We hebben bijvoorbeeld nog geen idee hoe het langer en beter gebruik van producten te waarderen. Want dat telt niet als winst of groei. Substitutie naar hernieuwbaar is mooi, maar leidt uiteindelijk vaak tot meer gebruik van de primaire grondstoffen. En minder productie is minder winst. Verdienstelijking is de oplossing, zeggen velen. Maar als verdienstelijking meer winst oplevert, betekent dit dat het duurder is dan een nieuw product maken. Ergo, minder efficiënt. In welke economie past dat?

Er is maar één oplossing: de regels veranderen. De scherpe hoeken van het vierkant afvijlen. Verleng de garantietermijn op alles. Denk goed na over alternatieven voor private eigendomsrechten. Voer statiegeld in op alles wat weggegooid wordt. Beprijs externe effecten. Dus een ingrijpende, gigantische en ambitieuze verbouwing, waarbij innovatie binnen nieuwe kaders de economie ronder maakt.

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Lees die eerste regels nog eens van onder naar boven. Laten we ervoor zorgen dat de economie echt rond wordt. Want we hebben geen keus.

Bron: De Kleur van Geld


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven