Nieuwe Peruaanse GMO-wet maakt ontbossing van het Amazonegebied onmogelijk

Op 6 januari 2021 vaardigde het Peruaanse Congres een wet uit die de import en productie van genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) binnen zijn grenzen voor de komende 15 jaar verbiedt. 

Na een uitgebreide campagne waarbij telers, burgers en meer dan 30 organisaties werden samengebracht onder het motto "Biodiversiteit is onze identiteit: Samen voor een GMO-vrij Peru", heeft het land zijn verbod verlengd tot 21 december 2035.

Luis Gomero Osorio van het Consorcio Agroecológico Peruano dat het initiatief voor de campagne heeft genomen: "Het is nu tijd om op een gecoördineerde en participatieve manier aan de slag te gaan om van deze wet een instrument te maken voor het duurzame beheer van hulpbronnen en agrobiodiversiteit, zodat we er allemaal van kunnen profiteren; vooral de kleine en middelgrote telers die van oudsher degenen zijn die deze hulpbronnen, die van grote waarde zijn en de kapitaalsteun vormen die we als land hebben, in stand hebben gehouden." 

IFOAM-Organics International nam contact op met Hans Herren, van het Millenium Institute, Biovision en IFOAM World Board Member, om samen met voormalig directeur Martín Vizcarra de GMO-wet te bespreken. 

Wat betekent dit voor Peru en zijn telers?
Het kernelement voor de GMO-wet in Peru is "agro-biodiversiteit" en het recht om deze waardevolle bron in stand te houden om de uitdagingen van voedselzekerheid, klimaatverandering en onafhankelijkheid aan te gaan. De GMO-wet maakt ontbossing van het Amazonegebied onmogelijk en bevordert gediversifieerde, veerkrachtige agro-ecosystemen die voedzame voeding leveren in een context van gezondheidscrisis en klimaatverandering.

Deze maatregel is een kans om de biodiversiteit van Peru te waarderen en te behouden; een onbetaalbare hulpbron die al millennia in handen is van meer dan 2 mln kleine telers, landbouwers en inheemse volkeren. 

De wet steunt ook de Peruaanse telers in hun inspanningen om voeding van hoge kwaliteit te leveren voor gezonde en duurzame eetpatronen en voedingssystemen.

Wat zijn de volgende stappen?
De agro-ecologische beweging verwacht te worden uitgenodigd voor de bespreking van deze wettelijke regeling.

Nu de wet van kracht is, moeten vier belangrijke acties worden uitgevoerd:

  1. Blijven werken aan de basislijnen: agrobiodiversiteit, duidelijke informatie, begrip van de status van behoud of bedreigingen en waardering van deze hulpbronnen. 
  2. Identificeer agrobiodiversiteitszones in het land met het doel specifieke ecosystemen en hun biodiversiteit die nog niet zijn bestudeerd of beoordeeld te beschermen.
  3. Ontwikkelen van de institutionele capaciteit van de publieke en de particuliere sector om de doelstelling van de wet inzake  GMO's te verwezenlijken, maar ook om duurzame oplossingen op basis van agro-ecologie en biologische teelt te promoten, te demonstreren en op te schalen. 
  4. Het toezichts- en monitoringsysteem versterken om lacunes en tekortkomingen bij de illegale introductie van GMO-zaden te voorkomen.  

Wat kunnen andere landen leren van dit succesverhaal?
De samenwerking binnen de agro-ecologische beweging is een sleutelfactor geweest voor dit verhaal. Het maatschappelijk middenveld organiseerde een platform "Peru Libre de Transgenicos", waaraan meer dan 100 maatschappelijke organisaties virtueel deelnamen, met een professionele campagne "Onze Diversiteit is onze Identiteit"  die werd mogelijk gemaakt door gekwalificeerde sociale communicatoren, die hielpen om een breed publiek en belanghebbenden te bereiken. 

De alliantie met belanghebbenden uit de gastronomiesector was een belangrijke steun in de rug. Gerenommeerde chef-koks kwamen met teasers en publieke verklaringen die via sociale media werden gedeeld. Op internationaal niveau heeft IFOAM-Organics International via zijn media en netwerken en de agro-ecologische beweging zichtbaarheid aan de campagne gegeven.

Bron: ifoam.bio  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven