Sander Leroy schrijft brief aan Minister Schouten en Frans Timmermans

"Ik maak mij zorgen om de mensen die zich hierover geen zorgen maken"

Sander Leroy, die zichzelf omschrijft als 'Regeneratieve Bodemboer' en 'Polderpionier' heeft de onderstaande brief op LinkedIn geplaatst. Hierin uit hij zijn zorgen over de agrarische sector in ons land. De brief is geadresseerd aan Minister Schouten en Frans Timmermans (Vicevoorzitter van de Europese Commissie):

Beste Mevr Schouten, Beste Heer Timmermans,

Ik wil het even hebben over de Agrarische sector in ons land. Sinds een aantal jaren ben ik zelf begonnen met boeren. Ik kom niet uit een boeren familie maar eenmaal in deze sector krijg je er een boeren familie bij en dat is fijn. Ik ben hier in terecht gekomen omdat ik het voedselsysteem wilde leren te begrijpen, om te weten te komen hoe dat bord eten tot stand komt. Ik wil het niet over het beroep 'Boeren' hebben maar over onze bodem, gezond voedsel en wat we gaan overdragen aan onze kleinkinderen als wij gaan zeggen, ’nu is het aan jou’. Kunnen we hen dan nog zonder schaamte aankijken of moeten we dan tot de conclusie komen dat we sorry moeten zeggen. Of kunnen we ze aankijken en zeggen, succes je kan het. Ik sta naast je mocht het nodig zijn.

Zembla liet afgelopen week een mooi portret zien over hoe in dit geval de Rabobank een grote speler is in transitie naar de ‘Green Deal’ van Europa. Niet in versnellen maar eerder in vertragen op dit moment. Daarnaast stond er in de Volkskrant een mooi stuk over de verdeling van de Europese landbouw subsidies en hoe we die zien verdwijnen in de zakken van groot grond bezitters en aandeelhouders. Niet in de handen van de boeren die willen veranderen. Ook hier zie ik geen versnelling, dan wel verandering naar de ‘Green Deal”. Het areaal biologische landbouw in Nederland beslaat volgens het CBS ongeveer een schamele 4% in 2020 van het hele landbouw areaal. Hier begin ik mij al te schamen trouwens, dat jullie het weten. Waar we het even niet over gaan hebben is de Biologisch Dynamische landbouw (minder dan 0,5% areaal 2020), trouwens een nog schoner agrarisch model dan de biologische. Maar goed, ik zal voorzichtig met jullie zijn. Volgens de Green Deal moet er in Nederland 25% van het landbouw areaal in Nederland biologisch zijn in 2030, 25% ja echt. Van 4% in 2020 naar 25% in 2030.

Momenteel bungelen wij in Europa onderaan de lijst van landen qua areaal biologische landbouw. Het schamen zet nu echt door bij mij. Maar goed, om een beter beeld te krijgen komt hier onder een rekensommetje om te laten zien hoeveel tijd we hebben. We zijn nu in 2021 beland en hebben dus nog een kleine negen jaar denkt u, helaas is dit al rekenfout 1. We hebben nog minder dan 7 jaar om van 4% naar 25% biologische landbouw te gaan. Die 2 jaar is nodig voor omschakeling van gangbaar- naar biologisch landbouw, vandaar dus de 7 jaar ipv 9 jaar. In totaal zijn er in 2020 volgens het CBS 52710 agrarische bedrijven in Nederland. Dat betekent dat hiervan in 2030 ruim 13000 agrarische bedrijven biologisch moeten zijn, nu zijn dit er nog maar ongeveer 2100. Echter is er de afgelopen jaren - ruim genomen - een stijging te zien van 4% van gangbaar naar biologische landbouw. En daar gaan we het niet mee redden. Dan zijn we in 2030 van 2100 Bio Boeren nog niet eens op de 3000 Bio Boeren. Dat er dan in de uitzending van Zembla zelfs wordt aangegeven dat er op dit moment eerder een daling is te zien ten opzichte van die 4% omschakeling, dan zijn de vooruitzichten verre van positief. Want zelfs al zou het een 4% stijging zijn en blijven dan halen we het ruimschoots niet. Dan blijven we hangen rond de 17% van het totale areaal. En dan moeten we wel blijven stijgen en niet krimpen, zoals nu gebeurd. Wat ik niet heb meegenomen is het aantal boeren bedrijven wat in die jaren stopt met boeren, dit zou de cijfers mogelijk positiever maken dan mijn berekening. Maar ik wil zelf een stoppende boer ook niet echt positief noemen.

Maar hoe dan? Gaan we als we aan zijn gekomen in 2030 er af komen met een sorry en zeggen dat we beter ons best hadden moeten doen? Of nog erger, dat we de parameters van biologisch zo gaan bijstellen dat ineens heel veel gangbare bedrijven plots Bio kunnen zijn? Hier ben ik denk ik wel het meest bang voor om eerlijk te zijn.

Mag ik meedenken over een oplossing? Over het radicaal omgooien van de huidige aanpak en de belangen van grote partijen? Over ecologisch en sociaal belang, in goede balans met een gezond economisch belang (in tegenstelling tot het economisch belang voorop, de huidige aanpak). In het faciliteren van kleinschalige, regeneratieve landbouwprojecten, waar ecologie, sociaal belang en economie in balans zijn?

Lieve Carola, Lieve Frans bel me gerust een keer op. Jullie staan er niet alleen voor ik heb een plan en dit deel ik graag met jullie.

Een warme en groene groet,

Sander Leroy

Bron: LinkedIn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven