Marijn Dekkers, Rabobank:

Hoe logisch is drie procent biologisch?

De biologische markt is een groeimarkt die past in de trend naar meer milieubewust consumeren. Het ijzersterke merk is goed herkenbaar aan het welbekende EU-keurmerk (groen logo met blad van sterren). Desondanks hebben we het in de Nederlandse melkveehouderij over een nichemarkt. Slechts 3 procent van de melkveebedrijven is biologisch gecertifieerd. Marijn Dekkers en Daniëlle Duijndam zijn daarom in de database van Rabobank gedoken en hebben interessante inzichten voor de biologische melkveehouderij in onderstaande blog op een rij gezet:

Groei in grond
We zien onder biologische melkveebedrijven een toename van het gemiddeld aantal hectare per bedrijf. In de periode 2015 tot en met 2019 steeg het gemiddeld areaal met ruim 20 procent. Ook de gemiddelde jaarproductie nam in deze periode met vergelijkbare percentages toe. Hoewel de biologische melkplas dus een keurige groei laat zien, komt dit voornamelijk door de toename in het aantal stuks biologisch melkvee. De melkproductie per koe laat met een toename van ongeveer 10% een wat langzamer tempo zien. 

Stabieler prijspremium én afhankelijker van natuur
Biologische melk laat door de jaren heen een stabieler prijsbeeld zien ten opzichte van gangbare melk (zie grafiek I). De schaarste en toegevoegde waarde zorgt voor een prijspremium, ook al lijkt deze wat onder druk te staan.

Biologisch (ruw)voer is relatief duur en het aanbod is beperkt. Als ondernemer heb je nu eenmaal minder sturingsvariabelen. De biologisch melkveehouder is in sterke mate afhankelijk van de natuur. Met drie droge zomers op rij zien we dan ook dat de voerkosten met bijna 5 procent zijn toegenomen. De marge komt wat meer onder druk te staan. Een meerprijs op de melk is in veel gevallen broodnodig (zie grafiek II).  

Financieringsniveau bovengemiddeld
Bij biologische melkveebedrijven zien we een bovengemiddelde financieringsniveau. De eerder genoemde groei in grond en aantal koeien (incl. fosfaatrechten) dragen hier aan bij. Door de gelijkmatige groei in grond en dieren zorgt dit voor een hogere financieringsdruk per kilogram melk.   

Omschakelen is bitterzoet
De tweejarige omschakelperiode die nodig is om de overstap van gangbaar naar biologisch te maken, is een belangrijk aandachtspunt. Omschakelen betekent tijdelijk biologische kosten met gangbare opbrengsten. Een financiële buffer om deze periode te kunnen is dan hard nodig. De manier van werken moet echt bij de ondernemer passen. Omschakelen naar biologisch is vaak niet het antwoord voor bedrijven met bestaande financiële uitdagingen. Een goede voorbereiding is hier geen overbodige luxe. Heeft de ondernemer het in de vingers, dan is na de omschakeling een prachtig bedrijfsmodel mogelijk met goede rendementen en vooruitzichten. Kijk op de website van Skal Biocontrole wat omschakelen exact inhoud en of dit iets is wat bij jou en je bedrijf past.

Om biologische melk (goed) te kunnen blijven positioneren in de markt is sturing van het aanbod noodzakelijk en hiermee een relatief beperkt marktaandeel best wel logisch.

Marijn Dekkers en en Daniëlle Duijndam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven