Jonnes Jeuken: "Typisch dat de Minister het over kringlooplandbouw heeft en biologisch niet noemt"

Jonge BD-boeren over de toekomst...

Het aantal boeren dat omschakelt naar biologisch neemt af. Brancheorganisatie Bionext wijt de daling aan een gebrek aan perspectief voor biologische boeren. Anne Bakker ging in gesprek met jonge biodynamische boeren Leonard Reedijk, Jonnes Jeuken en Jara de Rooij (van respectievelijk de bedrijven Nieuw Bonaventura, GAOS en Boerderij Ruimzicht). Hoe kijken zij naar de huidige situatie en de toekomst van het boerenbedrijf? Anne vroeg hen onder andere wat ze vinden van het feit dat Minister Carola Schouten van Landbouw om wil schakelen naar 'kringlooplandbouw': landbouw waarbij land en grondstoffen duurzaam worden gebruikt en niet meer dan noodzakelijk is. Wat vinden de jonge boeren hiervan?

Jonnes: "Het is een goed idee maar ze heeft in de afgelopen vier jaar weinig concrete dingen voor elkaar gekregen. Ik vind het ook typisch dat ze het over kringlooplandbouw heeft en biologisch niet noemt. Zijn de belangen van multinationals – bedrijven die handeldrijven in de gangbare sector op gebied van melk, veevoer, bestrijdingsmiddelen, antibiotica enzovoort –  zo groot en sterk dat de minister in haar oplossing de biologische landbouw niet kan noemen? Gelukkig ziet bijna iedereen dat het huidige voedselsysteem geen toekomst heeft. Er moet verandering komen. De biologisch (dynamische) landbouw werkt toekomstbestendig en laat zien: zo kan het ook."

Leonard: "In de biologisch dynamische landbouw werken we  al zoveel mogelijk met een gesloten kringloop. Dat betekent dat we zo min mogelijk afval produceren. Een voorbeeld: in onze witloftrekkerij groeien de kropjes op de witlofwortels. Vroeger waren die wortels afval, nu weten dat daar veel eiwitten in zitten die goed zijn voor koemelk. Onze witlofwortels gaan naar de biologisch dynamische veehouderij en in ruil daarvoor krijgen wij hun mest waarmee wij ons land weer vruchtbaarder kunnen maken."

Jara: "Wij werken ook naar een gesloten kringloop. Wij zijn van 50 koeien teruggegaan naar 35, onder andere omdat we dan met 44 hectare voldoende land hebben om zelf stro en voedsel voor de koeien te verbouwen. Door de droge zomers van de laatste jaren, moeten we nu nog voer aankopen. We werken aan een beregeningssysteem zodat we in de toekomst zelf voldoende voer kunnen produceren."

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Bron: Reporters Online, auteur Anne Bakker


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven