CU stelt Kamervragen over ontwikkeling biologische landbouw

Naar aanleiding van de berichtgeving rond de ontwikkeling van de bio-landbouw, heeft Carla Dik-Faber namens de ChristenUnie wat kritische Kamervragen gesteld aan minister Carola Schouten. De CU vindt de ontwikkeling zorgwekkend en heeft de minister daarom afgelopen dinsdag de volgende vragen gesteld:

Vraag 1 Bent u bekend met de berichten 'Biologische boer worden in Nederland? Het wordt steeds minder populair' en 'Boer steeds huiveriger voor overstap naar biologisch, maar hulp is in aantocht'?

Vraag 2 Klopt het dat steeds minder boeren de overstap naar biologische landbouw maken en wat is uw reactie op de in de artikelen gegeven verklaring dat dit komt doordat boeren minder perspectief zien in deze manier van bedrijfsvoering?

Vraag 3 Deelt u de mening dat dit een zorgwekkende ontwikkeling is?

Vraag 4 Zal Nederland met deze dalende trend de Europese ambities om tot gemiddeld 25 procent biologisch landbouwareaal in 2030 te groeien, kunnen halen?

Vraag 5 Welke mogelijkheden ziet u om biologische boeren extra te ondersteunen vanuit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid voor hun inspanningen op het gebied van bodembeheer en biodiversiteit?

Vraag 6 Welke mogelijkheden ziet u om boeren vanuit de overheid meer perspectief te bieden voor biologische bedrijfsvoering?

Vraag 7 Welke mogelijkheden ziet u om de regeldruk te verlagen voor boeren die willen omschakelen naar biologische bedrijfsvoering?

Vraag 8 Welke mogelijkheden ziet u om in de omschakelperiode naar biologische bedrijfsvoering boeren tegemoet te komen voor de extra lasten die zij al wel dragen, maar nog niet terug kunnen verdienen?

Vraag 9 Welke mogelijkheden ziet u om de marktpartijen te stimuleren om meer perspectief te bieden voor biologische bedrijfsvoering, bijvoorbeeld door supermarkten aan te moedigen biologische producten een prominente plek te geven in het schap en erop te wijzen dat het prijsverschil verwaarloosbaar is?

Vraag 10 Hoe kunt u maatschappelijke initiatieven zoals platform 'Aardpeer', die grond aankopen en onder pachtprijs verpachten aan biologische boeren, verder stimuleren?

Vraag 11 Welke mogelijkheden ziet u om het gebruik van biologische producten te stimuleren in alle publiek gefinancierde maaltijden, zoals in Denemarken gebeurt?


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven