FiBL: bio-landbouw als duurzaam alternatief voor ontwikkelingslanden

De onlangs gepresenteerde resultaten van het langjarig vergelijkende teeltsysteemonderzoek van het Onderzoeksinstituut voor biologische landbouw FiBL en haar partners in Kenia, India en Bolivia laten zien dat de winstgevendheid en productiviteit van de biologische landbouw kan concurreren met andere teeltsystemen. Bovendien blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat goed uitgevoerde biologische teeltsystemen de bodemvruchtbaarheid vergroten, resten van gewasbeschermingsmiddelen reduceren en de biodiversiteit kunnen verbeteren.

Op 27 januari werd het rapport 'Welke bijdrage levert de biologische landbouw aan duurzame ontwikkeling? Een synthese van de twaalfjarige (2007-2019) vergelijking van landbouwsystemen in de tropen (SysCom)' op de InfoPoint-conferentie van de Europese Commissie voor internationale partnerschappen gepresenteerd. "Het onderzoek levert belangrijke informatie om te begrijpen of en hoe de biologische landbouw voor de agenda van 2030 bij kan dragen aan duurzame ontwikkeling om honger, armoede en andere misstanden te beëindigen", verklaarde Christina Blank van het Directoraat voor Ontwikkeling en Samenwerking (DEZA).

In zijn presentatie verklaarde dr. Gurbir Bhullar, India-coördinator van SysCom: "We hebben uit de onderzoeken in Kenia, India en Bolivia geleerd dat de oogst van biologische systemen kan concurreren met die van conventionele systemen, waarbij de resultaten afhankelijk van gewas en beheerspraktijken variëren. Zo kunnen biologische systemen succes en winstgevend in worden gezet."

Dr. Noah Adamtey, Kenia-coördinator van SysCom, voegt eraan toe: "We hebben ook ontdekt dat biologische systemen op de lange termijn de bodemvruchtbaarheid op kunnen bouwen, wanneer ze goed worden beheerd – dat is juist voor Afrika beslissend om de productiviteit te vergroten en voedselzekerheid mogelijk te maken." Monika Schneider, coördinator van het project in Bolivia, vertelt verder: "Het was fascinerend om te zien dat de biodiversiteit in het biologische agrobossysteem vergroot werd doordat het systeem geschikte habitats en voedingsstoffenbronnen voor verschillende vogelsoorten biedt."

Beate Huber, programmaleider van SysCom en voorzitter van FiBL Europa, vatte samen: "De biologische landbouw heeft aantoonbaar het potentieel om ook in arme landen bij te dragen aan de transformatie van het voedingssysteem. Om deze enorme kans te benutten moeten we echter investeren in onderzoek en capaciteitsopbouw om bepaalde lacunes in de kennis te dichten, evenals door middel van eerlijke beloning en een ondersteunende politieke en economische omgeving de belangrijke bijdrage van de telers aan het behoud van openbaar goed te erkennen."

Over het onderwerp Ertragsvergleiche voegde Bernard Lehmann, plaatsvervangend voorzitter van des HLPE-Lenkungsausschusses comité, er afsluitend een belangrijk punt aan toe: "Vergelijkingen van de oogstopbrengst tussen bio en conventioneel hebben een grote traditie. Bij een blik in de toekomst komt de vraag op welk beeld deze vergelijking in de toekomst zal geven, met het oog op de klimaatverandering en het verminderen van de inzit van gewasbeschermingsmiddelen."

Bron: FiBL   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven